Overslaan en naar de inhoud gaan

Twente wint NKprogrammeren

Met nog een uur te gaan, wordt de tussenstand in het Plexus Student Centre niet meer bijgewerkt. Op de grote schermen en via internet blijkt echter al duidelijk dat Messed Up – vierde bij het wereldkampioenschap – waarschijnlijk met de eer gaat strijken. Plots valt in een deel van het pand de stroom uit. Voorzitter Michiel Pouw slaat de schrik om het hart. “Het zal toch niet?” Gelukkig meldt iemand dat het euvel verholpen is. In de wedstrijdruimte draaien de computers rustig door.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Geprikkeld reageert Pouw over de mogelijke reden van de storing: het frituren van snacks in de keuken. “Om storingen te voorkomen, was er afgesproken dat ze dit niet zouden doen!”
In vijf uur tijd moeten de 94 deelnemers negen cases volbrengen. Van eenvoudig tot zeer pittig. Aan de studenten om hier een algoritmische softwareoplossing voor te bedenken. “Ze mogen Java, C, C++ en Pascal gebruiken.” De hoeveelheid tijd en het maximaal aan te wenden geheugen liggen vast. “Het gaat om functionaliteit en niet of het er gelikt uitziet.” Een geautomatiseerd systeem op een webbrowser beoordeelt eerst het eindresultaat. Tien juryleden houden het programma vervolgens tegen het licht. Wanneer de gekozen methode te traag blijkt, ontvangt het team een time-out. Wie een opgave goed oplost, krijgt een gekleurde ballon aan zijn monitor.

Internationaal
Vijftien jaar geleden begon het programmeertreffen tussen studenten, toen nog als ‘Nederlands Kampioenschap Programmeren’, in Leiden. In de edities die volgden lag de organisatie in handen van andere universiteiten. Om dit derde lustrum op gepaste wijze te vieren, besloot studievereniging ‘De Leidsche Flesch’ het evenement weer naar haar stad te halen. De wedstrijd kreeg verleden jaar al een internationaal karakter. Voor het eerst doen dit jaar daadwerkelijk buitenlandse equipes aan de krachtmeting mee. “Het lukte ons om twee teams van de Universiteit Leuven te strikken. Daarnaast kijkt een Duits team uit Aachen hier mee, omdat ze een soortgelijke happening in eigen land houden.” De reden voor de beperkte inbreng van onze zuiderburen en de Luxemburgers blijkt volgens penningmeester Frank van Rest onbekendheid met het fenomeen. “Dat vereist in de toekomst echt meer aandacht en inspanning.” De eerste stap is met de deelname van Leuven in ieder geval gezet. “Hopelijk dragen de Belgen de BAPC thuis verder uit.”

Lastige opgaven
Bij de prijsuitreiking blijkt het team Messed Up inderdaad de winnaar van de BAPC 2006. Een mooie bokaal en 1024 euro zijn de prijzen. Bier%=7 (Twente) eindigt als tweede en Deep Sums (Leiden) als derde. Goed voor respectievelijk 512 en 256 euro. Buiten mededinging sleept Aljakim het eremetaal bij de sponsorende bedrijven in de wacht. Voor die verdienste krijgt het team 256 euro. De creativiteitsprijs is volgens de juryvoorzitter voor Result Undefined uit Delft. “Zij hebben veruit het langst nodig gehad om de eenvoudigste opdracht te volbrengen. Namelijk in 4 uur, 58 minuten en 20 seconden.”
Veel studenten strandden op dezelfde twee opgaven. Ook Erik-Jan Krijgsman en Boris de Wilde (vierde- en vijfdejaars studenten wiskunde) vonden de oplossing niet. “Helaas, want dat gevoel van falen knaagt, ondanks de winst. Het zat er gewoon niet in en dat blijft balen.” Met steun van teamlid Kamiel Cornelissen was het eventueel wel gelukt, weet De Wilde. “Maar Kamiel speelt in Japan de Pro-Tour van Magic The Gathering. Hij verdient daar meer. En wij delen hier de 1024 euro gewoon.”

Samenwerking
De kracht schuilt naar eigen zeggen in samenwerking. “Wij zijn op elkaar ingespeeld”, vertelt De Wilde. Hij vergelijkt hun benadering met het leggen van een puzzel. “Wanneer je de stukjes op de juiste plek hebt, begin je pas met het invoeren van de codes.” Specialist op dat gebied vormt Krijgsman. “Erik-Jan tackled zelfstandig al veel problemen.” Zelf richt hij zich ondertussen op andere cases. “Waar nodig volgt overleg. Zo vullen we elkaar perfect aan. Ondanks dat we niet alle negen opgaven hebben opgelost, hebben we toch een hele leuke dag gehad. Op naar de BAPC 2007.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in