Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhoef: En dan nu, Het Weer

Chris VerhoefNederlanders zijn gebiologeerd door het weer. Dat blijkt door het grote succes van websites met actuele weerinformatie. Dat kan behoorlijk ver gaan, met realtimeblikseminslaggegevens, het verloop van buien en wolken, en meer.
Voor de uitvinding van het web kon dit ook al.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In de oude tijd, wij spreken van augustus 1992, mailden wij elkaar scriptjes waarmee je de weerkaart van Europa als achtergrond op je desktop toverde die elk halfuur werd ververst zodat je de buien als het ware aan zag komen. Er was toen nog geen web, maar de ftp-site waar het toen om draaide was cumulus.met.edinburgh.ac.uk.
De echo’s van deze site zijn nog te vinden via Google: Een van de hits is de anonymous FTP site list. Daar staat heel schattig op 29 maart 1995: ‘DO NOT MAKE EXCESSIVE USE OF THIS SYSTEM FOR OBTAINING SATELLITE IMAGES, images are updated once a day, do not transfer images every few minutes!’ Het aantal gebruikers was daarom al gelimiteerd tot 15, om misbruik te voorkomen.
Voor geen mens was deze informatie bereikbaar begin jaren negentig. Tenzij je natuurlijk op het werk een gedegen internetconnectie had, willekeurig welke file kon downloaden, en wist waar het stond. En met kleine scriptjes knutselden we dan iets in elkaar dat elk halfuur onze achtergrond ververste. De laatste die ik heb opgehaald is van woensdag 5 augustus 11h34 GMT. En gezien de dag moet dat inderdaad in 1992 geweest zijn.
Daarna ging het snel. Veel gratis data werd bedreigd door de commercie die brood zag in het aanbieden ervan tegen betaling. Maar al snel bleek dat niemand bereid was te betalen voor informatie die eerst gratis was. Het businessmodel was echter snel geboren: websites met advertenties. Al met al keerde de informatie terug, maar nu voorzien van reclames, cookies, pop-up windows, en wat dies meer zij.
Als de hoeveelheid informatie toeneemt, wil je meer, en dus wordt het leven er niet gemakkelijker op. Als je een helder beeld wilt van die gedeeltes van het weer die alleen voor jou interessant zijn, dan moet je langs vele websites om uiteindelijk het weerbeeld bijeen te sprokkelen dat voor jou zo belangrijk is. Ik hou bijvoorbeeld van de zee. Dan is het handig om de waterstand, de oppervlaktetemperatuur, eb en vloed-informatie, plus blikseminslagen allemaal bijeen te hebben. Dat is een heel gedoe als je dat op allerlei websites moet gaan opzoeken. Uiteraard is het juist de bedoeling dat je naar dergelijke websites gaat, vanwege de advertenties.
Gelukkig kun je net als in de ‘good old days’ de informatie van allerlei websites trekken en naar believen rang­schikken. Zo heb ik eens een scriptje gemaakt dat een op mijn wensen toegeneden weerbeeld geeft. Sommige websites zijn mild in het afromen van content: zo zijn de pagina’s van NOS Teletext voorzien van vaste adressen. Eb en vloed is dan simpel op te halen vanaf teletekst.nos.nl/gif/images/720-03.gif. Dit geeft je teletextpagina 720, waar op de pagina met volgnummer 3 de hoog- en laagwaterstanden staan.
Rijkswaterstaat doet al moeilijker. Als je de zeewatertemperatuur wilt weten, hebben ze daar elke keer een andere URL voor bij www.actuelewaterdata.nl. Je kunt dus niet zonder meer een vast adres gebruiken. Dus dan moet je even vogelen. Met wat gesleutel dump je eerst de pagina waar het plaatje staat, je extraheert daaruit de naam van de file die het plaatje bevat, die je dan als de wiedeweerga ophaalt, voordat de naam weer aan een ander plaatje wordt toegewezen. Dit doet men om dieplinken te voorkomen zodat je wel naar de site moet als je hun informatie wilt zien.
Om afroming tegen te gaan, heeft buienradar de informatie in twee stukken gedeeld. De bewegende delen kun je wel ophalen maar dan mis je de achtergrond, dat geeft wat gedoe, dus voor blikseminformatie zoek je dan naar een alternatief. Bijvoorbeeld van de Blits Information Dienst von Siemens (www.blids.de) haal je recente blikseminformatie zo op. Gelukkig gaat dat weer via een vast adres: http://www.blids.de/spion/bilder/aktkartebenelux.jpg.
Ten slotte zet je alle gegevens netjes bijeen om je eigen weerbeeld te maken. Al met al is het dan net zoals vroeger weer mogelijk om je eigen weerbericht in elkaar te knutselen, zonder dat de reclame er doorheen knalt. Zo blijft internet gelukkig nog een speeltuin.
SRit

Prof.dr. Chris Verhoef is hoogleraar Informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in