Vrouwelijke IT-studenten op jacht naar vooroordelen
In de HBO-i stand, ingeklemd tussen de paviljoens van INHOLLAND, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Universiteit Maastricht, staan uitsluitend meiden. In hun vrolijke oranje shirts gaan zij op jacht naar vooroordelen. Want die zijn er, heeft Rifca Peeters aan den lijve ondervonden. “Ik ben zelf aanvankelijk een sociale opleiding – SPH – gaan doen. Toen ik een tijdje ziek thuis was heb ik onwijs veel achter de computer gezeten, websites gemaakt enzo, en dat bleek ik heel leuk te vinden. Toen kreeg ik het idee dat een IT-opleiding wel iets voor mij was, maar iedereen om mij heen zei: ‘joh, niet doen, dat is niets voor jou’. Toen ben ik grafisch ontwerpen gaan studeren aan de kunstacademie, maar dat vond ik juist minder. Het leuke aan IT is dat het creatief én technisch is. Dus ben ik alsnog overgestapt naar communicatiesystemen. Eindelijk dus een informatica-opleiding, maar daar heb ik wel heel lang op moeten wachten. Niet dat iemand het me verbood, maar ik werd wel ‘ge-anti-stimuleerd’.” Rifca is er daarom op gebrand meiden te overtuigen dat techniek juist leuk is. “Ik ben er niet voor om de management-kant alleen maar te benadrukken. Waarom zou techniek niet leuk kunnen zijn? Ik kom op voor de nerds!”
Haar collega voorlichter Mariët den Otter wil het vooroordeel dat een IT’er ‘de hele dag achter een computer zit te programmeren’ maar al te graag uit de weg ruimen. “IT is creatief, veel samenwerken, problemen oplossen”, zegt de vierdejaars studente Informatiemanagement aan de Hogeschool Zuyd in Sittard. “Ik denk dat je in veel andere beroepen zelfs méér achter de computer zit. Wij krijgen wel SQL en Java in de opleiding, maar dat is meer om te weten wat een programmeur doet en kan.” Ze vindt een voorlichting als deze heel belangrijk. “Ik heb zelf op de middelbare school het Economie & Management-profiel gedaan, en ik ben niet technisch. Ik wist zelfs heel weinig van computers. Het hielp mij enorm toen ik tijdens een voorlichting hoorde dat meisjes juist heel goed zijn in IT. Toen ging ik serieus over de mogelijkheid nadenken. Ik was bang om met een achterstand te beginnen, maar dat viel enorm mee. Ik vraag meisjes die hier langskomen niet meer ‘denk dat IT iets voor jou is?’. Dan zie je ze denken ‘he bah, je ziet toch dat ik een meisje ben?’ Nu vraag ik bijvoorbeeld: ‘wat denk je dat IT is?’”
Geen probleem
In haar opleiding heeft Mariët nog behoorlijk wat vrouwelijke collega’s. Voor Elvira Sitdikova ligt dat anders. De eerstejaars Technische Informatica aan de Hogeschool Rotterdam weet van drie andere meisjes op de opleiding. Ze vindt het geen probleem. “Ik wist al dat ik iets met computers wilde”, zegt ze. “Ik voel me ook op mijn gemak met jongens, hou van brommers en motoren en ik heb het Natuur & Techniek-profiel gedaan op de middelbare school. Maar IT is zeker een brede opleiding: samenwerken, is heel belangrijk. Als meisje val je meer op en word je denk ik ook eerder aangenomen straks op een vacature.”Sandra van Puffelen van HBO-i is tevreden met de belangstelling die de stand trekt, al denken sommige in eerste instantie dat ze met al die meiden de pabo vertegenwoordigen – hoezo beeldvorming.
Drempel
“Voor veel meiden is de drempel toch hoger bij een stand van een informatica-opleiding waar alleen maar jongens staan. En ook van hun omgeving horen ze opmerkingen als zou je dat nou wel doen, dat is toch meer iets voor jongens’. De meiden hier in de stand zijn wat dat betreft de beste adviseurs. We moeten zorgen dat meisjes deze mogelijkheid niet op voorhand uitsluiten, laten zien dat een IT-studie voor iedereen binnen bereik is. Want als meiden eenmaal over de drempel heen zijn, doen ze het op de opleidingen juist heel goed.” “Precies”, valt Rifca bij, “geef het een kans!
Er kwam hier een meisje langs die we aanspraken, en haar moeder trekt haar meteen mee met de opmerking ‘nee dat is niks voor jou’. Meisje erachteraan. Meiden worden vaak niet eens op het idee gebracht. Er komen hier trouwens ook jongens die een Cultuur & Maatschappij-profiel hebben” zegt Rifca. “Die zie je helemaal gelukzalig weggaan als je ze hebt uitgelegd dat je daarmee óók nog steeds de IT in kan.”