Europese CIO's willen cloudregulering door EU
Volgens de Chief Information Officers die de brief ondertekend hebben, moet de EU de grote cloudbedrijven beter gaan reguleren om de industrie te verbeteren. De grote partijen gaan dat zelf namelijk niet doen, zo is de gedachte.
Prijspressie Oracle, Microsoft
Frustratie is er onder meer over Oracle, dat verschillende prijzen hanteert voor eigen en externe cloudomgevingen. Microsoft rekent ook hogere prijzen voor bedrijven die het Office-pakket gaan gebruiken op een externe cloud in plaats van op Microsofts eigen Azure-cloud.
Daarnaast zijn de CIO's ontevreden over het verdwijnen van de 'breng je eigen licentie'-programma's, waardoor Microsoft-gebruikende bedrijven nu meer betalen als ze willen migreren naar een cloud die niet van Microsoft is. Kostentechnisch is een non-Microsoft cloud dan duurder, omdat migrerende bedrijven dan dus nieuwe licenties moeten aanschaffen voor software zoals bijvoorbeeld Exchange.
Nederlandse CIO's tekenen mee
De brief aan het Europees Parlement, die is ingezien door The Register, is ondertekend door CIO-verenigingen uit verschillende EU-landen. Daar horen Duitsland, Frankrijk en België bij, maar ook Nederland. Het CIO Platform vertegenwoordigt naar eigen zeggen meer dan 130 leden, inclusief ministeries, verzekeraars, energiebedrijven en gemeenten.
De CIO's vragen de leden van het Europees Parlement om juridische stappen te zetten om een einde te maken aan de lock-ins van cloudbedrijven. Een woordvoerder van de Duitse VOICE CIO-groep zegt tegen The Register dat bedrijven wat betreft keuzevrijheid uit clouddiensten 'met hun rug tegen de muur staan.' Bedrijven zeggen vaak ook niet aan EU-wetgeving te kunnen voldoen omdat ze verplicht moeten samenwerken met Amerikaanse bedrijven, die zich niet aan de Europese AVG-privacywet houden.
Zorgen spelen al jaren
De onvrede van Europese CIO's via een brief aan het Europees Parlement komt niet uit de lucht vallen. CIO's klagen al jaren over de omgang met grote aanbieders van ICT. In 2019 lieten leden van het Nederlandse CIO Platform zich al uit over uiteenlopende conflicten en in datzelfde jaar vond er ook een gesprek plaats op EU-niveau. De Rijksoverheid in Nederland lag ook jarenlang overhoop met Oracle over machtsverhoudingen en softwarelicenties.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee