Overslaan en naar de inhoud gaan

Data-afhankelijkheid

Op mooie dagen maak ik graag tourtjes door de Noordelijke provinciën. Via mijn social media sla ik leuke adresjes op zoals fijne ijssalons en onontdekte restaurantjes om te lunchen. Aan Google vraag ik om een route uit te stippelen naar mijn bestemming, waarbij snelwegen moeten worden vermeden. Elke keer voelt het alsof ik nieuwe gebieden ontdek en op avontuur ben. Maar in hoeverre is mijn tour nog spontaan te noemen?

Zelf kiezen
StunningArt

Elke dag worden we overspoeld door kleine, bijna onzichtbare keuzes die door algoritmes voor ons worden gemaakt. Van de route die we nemen naar het werk, het tonen van de nieuwste hotspots in onze sociale media en de dingen die we eten (de Dubai-reep al geproefd?). Het gemak waarmee technologie deze keuzes uit handen neemt, is verleidelijk, maar maakt ons ook lui.

Datagestuurde beslissingen geven ons het gevoel dat we de regie in handen hebben. We denken dat de data altijd gelijk hebben. In werkelijkheid wordt het juist steeds meer beïnvloed door de data die systemen hebben verzameld. Hoe meer data worden verzameld, hoe gerichter de keuzes worden voorgeschoteld en hoe minder we het nog aandurven zelf beslissingen te nemen. We volgen suggesties zonder ons af te vragen hoe die tot stand zijn gekomen.

In plaats van dat het onze horizon helpt te verbreden, worden we juist beperkt tot ons eerdere gedrag. We zien alleen wat de algoritmes verwachten, wat we willen zien. De spontaniteit verdwijnt, en zo ook de kans om iets nieuws of onverwachts te ontdekken.

De vraag blijft of datagestuurde keuzes de juiste keuzes zijn. Aan de ene kant zorgen ze voor maatwerk en gemak, maar aan de andere kant sturen ze ons gedrag in een richting die wellicht meer te maken heeft met efficiëntie en voorspelbaarheid dan met ons persoonlijke geluk. Wat we verliezen in onze data-afhankelijkheid is de vrijheid om te falen, te ontdekken en te verrassen.

In deze wereld van oneindige datagestuurde mogelijkheden, is de kunst van het leven misschien juist het leren om niet alles vooraf te weten en af en toe gewoon blindelings te kiezen. Soms moet je gewoon eens een verkeerde afslag nemen om het beste ijs van de wereld te kunnen proeven.

Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 5 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in