Data-infrastructuurproject Gaia-X krijgt Nederlandse testomgeving
Gaia-X werd in 2019 opgericht en moet ervoor gaan zorgen dat individuen, organisaties en gemeenschappen de volledige controle behouden over hoe en waar hun data opgeslagen en verwerkt worden. Momenteel worden de Europese digitale infrastructuur en data namelijk nog grotendeels beheerd door niet-Europese partijen, wat betekent dat Europese partijen van hen afhankelijk zijn, zo is de kritiek. Gaia-X moet die afhankelijkheid tegengaan.
Ook wordt het met Gaia-X mogelijk om data veilig en onder eigen voorwaarden te delen, zodat innovatie mogelijk wordt gemaakt. Nederlandse ziekenhuizen kunnen zo bijvoorbeeld veilig en zonder de privacy van patiënten te schenden data delen met ziekenhuizen van over de gehele wereld, om zo behandelmethoden te verbeteren.
Om dit alles mogelijk te maken, gaat Gaia-X bestaan uit een set standaarden, technische specificaties voor aangesloten partijen en diverse opensourcecomponenten.
Testomgeving in de maak
Inmiddels hebben 28 organisaties afgesproken om hun clouddiensten volledig in te gaan richten in overeenstemming met de richtlijnen van Gaia-X. Dat betekent onder meer dat zij interoperabel moeten worden: eindgebruikers moeten de mogelijkheid hebben om hun data zonder problemen te verhuizen van de ene naar de andere provider, of om hun data zelfs uit te spreiden over meerdere providers. De hoop is dat er op die manier meer keuzevrijheid en digitale soevereiniteit ontstaat.
Maar al deze mogelijkheden moeten wel getest worden, wat de reden is dat er gewerkt wordt aan testomgevingen. De Nederlandse nationale testomgeving wordt gebouwd door de Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX, zo maakt TNO bekend op zijn website. Naar verwachting is die testomgeving in mei 2023 operationeel, waarna deze gefaseerd uitgerold wordt.
In de eerste fase kunnen betrokken partijen testen of data en workloads van cloudprovider naar cloudprovider kunnen verhuizen. Daarna kunnen zij testen in hoeverre capaciteiten van verschillende cloudproviders met elkaar te combineren zijn.
In de daarop volgden fases wordt de Nederlandse testomgeving gekoppeld aan de Italiaanse, Duitse en Belgische testomgevingen. Uiteindelijk is de bedoeling dat cloudproviders hun clouddiensten die voldoen aan de regels van Gaia-X kunnen aanbieden in een open ecosysteem.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee