Dweilen met de kraan open
Eerder riepen Techniekpact-partners, Topsectoren en Taskforce Bouwagenda het komende kabinet op tot een nationaal akkoord voor menselijk kapitaal. Kern van hun appèl is dat de huidige en toekomstige beroepsbevolking moet kunnen omgaan met de nieuwe technische ontwikkelingen.
Beide oproepen appelleren aan het gevaar dat techniek ons ‘boven het hoofd groeit’. We zijn als maatschappij steeds minder in staat nieuwe techniek in ons eigen voordeel aan te wenden. Eerder ontstaat het gevoel dat nieuwe techniek ons in toenemende mate manipuleert, zonder dat we daar vat op hebben.
Dat idee wordt breed gedragen. De oproep voor een nationaal akkoord over menselijk kapitaal krijgt bijval van andere coalities, zoals Start-Up Delta, Nuffic, Katapult en Smart Industry. Ook bedrijven als Tata Steel, Siemens, ASML, Shell, LastMason en Ziggo onderschrijven het belang hiervan.
De vraag waar het uiteindelijk om draait is ‘Hoe investeert Nederland in haar human capital? En wat is daar voor nodig? Wat velen niet weten is dat er vanuit de Europese Commissie een belangrijke voorzet is gegeven om het tekort aan IT-vaardigheden helder zichtbaar te maken en op peil te brengen, zowel aan de gebruikerskant van digitale technieken als aan de maakkant van de technologie. Dat is het e-CF, (European e-Competence Framework). Het e-CF beschrijft digitale competenties waarmee elke organisatie kan vaststellen welke digitale kennis men in huis heeft, waar de gaten zitten en hoe men de gewenste kennis op peil kan brengen.
Maar er is meer nodig. Beter benutten van de mogelijkheden van digitale techniek vergt ook op bestuursniveau, zowel maatschappelijk als in bedrijven, mensen met visie, kennis én begrip van digitale ontwikkelingen. Veelal blijkt dat onvoldoende het geval.
Dit doet niets af aan de noodzaak om het niveau van IT-skills op de werkvloer op een hoger plan te brengen, maar zolang kennis, kunde, visie en lef aan de top ontbreken, blijft het dweilen met de kraan open.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee