Overslaan en naar de inhoud gaan

Het sneeuwbaleffect van data

Succesvolle apps en databases zorgden vroeger voor een datastroom die vooral éénrichtingsverkeer was. Je website werd veel bezocht en dus stuurde de website .html-files en JPEG’s het web op. Sites, apps en andere toepassingen zijn tegenwoordig echter niet meer alleen zender, maar ontvangen ook (graag) data. Hoe succesvoller je site of app, des te meer data het datacenter ontvangt.
data
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

En hoe meer data je als bedrijf bezit, des te succesvoller ben je als organisatie of bedrijf – in potentie – om nog beter en groter te worden. Dit sneeuwbaleffect noemen we ‘data gravity’: de zwaartekracht van data waarmee grote massa’s gegevens aantrekkingskracht hebben op andere data.

Volgens recent onderzoek, de Data Gravity Index DGx™, is Amsterdam één van de belangrijkste Europese steden in het creëren van data gravity. De aantrekkingskracht van Amsterdam komt voort uit de aanwezigheid van veel internationale hoofdkantoren in de stad. Deze zorgen voor meer innovatie, werkgelegenheid en financiële groei, en daardoor voor nog meer nieuwe hoofdkantoren en nog meer data. Data gravity brengt echter ook implicaties met zich mee. Waar moet je rekening mee houden als data zich op blijft hopen?

Vervoeren

Data gravity is een belangrijke strategische bron geworden, maar het daagt organisaties ook uit om kritisch te kijken naar waar zij hun data opslaan. Een toename van de vraag naar data maakt dat sommige data het beste fysiek 'dicht bij elkaar’ kan blijven. Bedrijven die samenwerken en dus elkaars data gebruiken, moeten al deze data vervoeren. Om ervoor te zorgen dat dit snel kan, is het belangrijk dat de data dicht bij elkaar is opgeslagen. Dit vermindert het aantal handelingen dat datacenters moeten verrichten om gegevens op te halen. Deze snelheid van gegevensverwerking leidt vervolgens tot een betere (klant)ervaring.

Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat hun databases groter worden, maar daarmee ook moeilijker te verplaatsen tussen servers en datacenters. Steeds vaker ondervinden bedrijven dat ze de hoeveelheden data niet meer kunnen verwerken. Bewust zijn welke data je opslaat en óf het überhaupt nodig is om het op te slaan is daarom van belang. Welke data moet fysiek in het bedrijf aanwezig zijn en welke in de cloud? En moet die data openbaar toegankelijk zijn of niet?

Deze vraagstukken vormen een deel van de IT-strategieën voor de toekomst. Eén oplossing is door de complexiteit van bestaande infrastructuren niet te geven. Het is vooral belangrijk om het cumulatieve karakter van het verschijnsel te begrijpen. Data zal steeds belangrijker worden en data gravity steeds sterker. Zorg dat de opslag van je data nu al in orde is, zodat verwerking ervan ook in de toekomst niet ‘te zwaar’ zal worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in