Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat ontgint berg aan data samen met SAS

Ontwikkelingen in IoT en Big Data Analytics zijn bij uitstek geschikt om de efficiëntie van een organisatie als Rijkswaterstaat (RWS) te verbeteren.
snelweg bij nacht
© Pixabay licence
Pixabay licence

RWS heeft 2200 'assets' zoals bruggen, sluizen en stormvloedkeringen. Maar de dienst beheert ook duizenden kilometers aan snelweg. Om het onderhoud efficiënter te laten verlopen is twee jaar geleden RWS Datalab opgericht. "We werken als een speedbootje dat rond een olietanker vaart. Uiterlijk elke 20 weken leveren we een project op dat vervolgens in productie wordt genomen", zegt Bas van Essen, hoofd van het RWS Datalab. Het doel is zo veel mogelijk beschikbare data in te zetten om het onderhoud beter te plannen. Ook worden nieuwe datastromen gecreëerd, bijvoorbeeld door beeldanalyse van de lucht.

Een van de projecten had tot doel een voorspelling te maken van waar ongelukken op de weg kunnen plaatsvinden. De oorzaken kunnen bijvoorbeeld de staat van het wegdek zijn, wegwerkzaamheden of verwachte drukte. Met de verbeterde voorspelling kan Rijkswaterstaat zorgen dat hulpdiensten dichter in de buurt zijn van de risicoplekken. Van Essen: "De eerste experimenten laten zien dat je aanrijtijden sterk kan verminderen." Dat biedt tal van praktische en maatschappelijke voordelen, zoals verminderde kans op langdurige opstoppingen, lager energieverbruik door hulpdiensten en uiteraard ook een lagere kans op blijvend letsel bij betrokkenen.

Focus op data-analyse

Een belangrijke basis voor de aanpak van RWS vormt SAS Event Stream Processing, een platform waarmee data worden verzameld van de IoT-sensoren en SAS Viya voor business intelligence. De organisatie wil zo veel mogelijk de 25 medewerkers laten werken aan nieuwe ontwikkelingen. Daarom zijn veel IT-taken geautomatiseerd in de cloud met Cloud Foundry als basis. Van Essen: "Het is belangrijk je aan te sluiten bij de standaarden die in je omgeving worden gebruikt. Onze toeleveranciers gebruiken ook Cloud Foundry en bijna alle bedrijven in de Fortune 500 maken er gebruik van. We hoeven ons geen zorgen te maken over zoiets als load balancing, maar kunnen ons richten op data-analytics en front end ontwikkeling."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in