Overslaan en naar de inhoud gaan

5 maatregelen om open source veiliger te gebruiken

Dat beweert Mike Pittenger van Black Duck Software op ITProPortal. Black Duck Software is zelf actief met advies over en producten voor het beveiligen van opensourcesoftware. Maar Pittengers pleidooi is niet van het kaliber 'Wij van WC Eend adviseren Black Duck'.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Open source is wijd verbreid, constateert Pittenger. Recent onderzoek van zijn bedrijf en Northbridge leverde op dat 78 procent van de respondenten open source in gebruik had. Meer dan de helft had echter geen formeel beleid met betrekking tot de toepassing van opensourcecomponenten. Niet meer dan 1 op de 6 had een geautomatiseerd proces voor goedkeuring van codecomponenten ingericht, en 6 op de 10 hielden geen inventaris bij van gebruikte opensourcecomponenten. Meer dan de helft realiseert zich dat er te weinig zicht is op beveiligingsrisico's in opensourcecomponenten, maar toch heeft niet meer dan 17 procent plannen om opensourcecode te monitoren op beveiligingsproblemen.

Pittengers conclusie is dat veel bedrijven er bij softwareontwikkelingen onveilige praktijken op nahouden. Wie die schoen past, adviseert hij:

  • Inventariseer welke opensourcecomponenten in gebruik zijn. Dat kan handmatig, maar met tools die de code basis automatisch scannen gebeurt het grondiger.
  • Bouw kennis op over de consequenties van opensourcelicenties. Beveiliging in open source is meer dan kwetsbaarheden identificeren; je moet ook weten welke verplichtingen je als bedrijf bent aangegaan via de licenties van opensourcecomponenten die bij ontwikkeling zijn gebruikt.
  • Automatiseer het beheer over opensourcesoftware. Dat vergroot het inzicht en voorkomt dat ontwikkelaars uit frustratie over ingewikkelde of tijdrovende administratieve taken omweggetjes creëren.
  • Doorzoek je opensourcecode op kwetsbaarheden. De National Vulnerability Database van de Amerikaanse overheid is een goede bron. Deze NVD, maar bijvoorbeeld ook VulnDB, bieden ook tools om je codebasis automatisch te doorzoeken op bekende kwetsbaarheden.
  • Blijf ook alert op nieuwe kwetsbaarheden, en scan je codebasis regelmatig op nieuw ontdekte problemen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in