Overslaan en naar de inhoud gaan

CodeGear (Borland) omhelst open source

Borland zet toolsdochter te koopToen Borland vorig jaar zijn gereedschappen te koop zette om zelf verder te gaan in ‘application lifecycle management’ (ALM), bleek al na een paar maanden dat dat niet ging lukken. En dat was niet omdat er met ontwikkeltools geen droog brood meer te verdienen valt, maar omdat Borland de potentiële investeerder kennelijk niet kon overtuigen van de feitelijke waarde van de toolsbusiness.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Zonder die activiteiten financieel en operationeel te scheiden van de overige activiteiten zagen de investeerders niet hoe gezond gereedschappen als JBuilder en Delphi eigenlijk waren.
Maar dat de Borland-tools bij nader inzien dik uit de rode cijfers zijn gebleven en goed zijn voor een omzet van ongeveer 75 miljoen op jaarbasis, betekent nog niet dat ontwikkelaars op die tools zullen blijven vertrouwen – en dus dat investeerders genoeg zullen willen betalen om Borland in zijn ALM-expansiedrift te kunnen helpen. Standaardisatie, de nadruk op lichtgewicht scripttalen, open source/Eclipse-ontwikkelingen en het subsidiëren van ontwikkeltools door ‘platformleveranciers’ maken het het nu verzelfstandigde CodeGear niet makkelijk.
De pasbenoemde CEO Jim Douglas trekt erop uit om aan te tonen dat CodeGear wel degelijk een geloofwaardig toekomstperspectief heeft en dat gebruikers van Delphi, JBuilder, C++ Builder en de andere tools verbeteringen en uitbreidingen tegemoet kunnen zien (zoals Vista-ondersteuning), en dat bedrijven via nieuwe CodeGear-producten meer kunnen doen met bestaande open-sourcetechnologie.
Open-sourceontwikkel­hulpmid­delen zijn nog niet meer dan bouwblokjes, meent Douglas. “Het mag uit mijn mond vreemd klinken, maar open source is een fantastische ontwikkeling”, zegt hij. “Het biedt een hele nieuwe verzameling oplossingen voor ontwikkelaars. Maar die zijn erg specifiek en niet holistisch. Die moet je nog steeds met elkaar integreren. Eclipse wordt neergezet als een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE), maar is op het moment nog niet een softwareontwikkelomgeving. Het is een goede debugger, een goede editor, maar als je op enterpriseniveau software wilt ontwikkelen, is het maar een onderdeel van wat je nodig hebt. Wat ontbreekt is hoe je al die elementen productief inzet.” CodeGear kan helpen, stelt Douglas. “Met JBuilder leveren we een suite bovenop Eclipse.” JBuilder is in de loop der jaren hét product geworden voor Java-ontwikkeling. Het was een product dat volgens Douglas goed was voor 100 miljoen dollar aan jaaromzet en Borland heeft op dat gebied zitten slapen, vindt hij. “Toen IBM met Eclipse naar buiten kwam, stortte het in. Dus we hebben gezegd: wat zouden we eigenlijk voor alle onderdelen willen gebruiken uit het publieke domein? Dat waren veel dingen, waaronder Eclipse, maar die bleken allemaal niet echt geïntegreerd. In JBuilder 2007 hebben we dat alsnog opgelost.” Op de ‘doos’ kan vervolgens nog steeds dezelfde prijsplakker als vroeger, toen er geen open-sourcesoftware werd meegeleverd.
De dynamische scripttalen gaan ook niet aan CodeGear voorbij. Het bedrijf heeft onlangs een RAD (rapid application development)-oplossing voor PHP op de markt gebracht. “We hebben het maar Delphi for PHP genoemd, vanwege het RAD-karakter, terwijl het niet echt Delphi is. Dus misschien gaan we het anders noemen.”
Ook Ruby als nieuwe belangrijke dynamische taal is op CodeGear’s radar verschenen. “Met Ruby on Rails heeft Ruby een bedrijfsmatiger karakter gekregen, dus onze klanten gaan dat gebruiken.” Ook daarvoor zal het bedrijf dus in de loop van dit jaar een IDE op de markt brengen, volgens hetzelfde principe.
De IDE-business is moeilijk, geeft Douglas wel toe. “Maar dat was het tien jaar geleden ook, toen kwam de branche met RAD. De uitdaging is het voorblijven van de ‘commodities’, anders word je vanzelf een dinosaurus. Daar is Borland altijd succesvol in geweest.” In die business is CodeGear nu overigens wel als enige pure tools­leverancier overgebleven.
IDE-business is moeilijk, maar dat is niets nieuws

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in