Control Alt Delete
‘Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte’, aldus de Franse filosoof en wiskundige Blaise Pascal. Het gaat over de kunst van het weglaten. Iets wat we steeds lastiger zijn gaan vinden. Een gemiddelde techstack bestaat uit 1250 verschillende applicaties en elke nieuwe technologische ontwikkeling wordt daar direct aan toegevoegd. Uit angst om de boot te missen, achter te lopen op concurrenten of gewoon uit luiheid. Omdat er geen tijd is.
We lijden massaal aan addition sickness; we voegen liever iets toe dan dat we iets weglaten.
In het ontwikkelen van software zijn we zo gewend aan het verwijderen van drempels dat we dit ook in onze eigen organisatie zijn gaan doen. Met als gevolg dat we alle creativiteit eruit geramd hebben. We verzinnen onnodige regels, procedures en communicatie. En dat moet ook allemaal geëvalueerd worden. Deloitte heeft eens onderzocht hoeveel uur hun 65.000 werknemers kwijt zijn aan het invullen en bespreken van evaluatieformulieren. Dat bleek twee miljoen uur per jaar te zijn. Een gigantische kostenpost met de vraag of dat het waard is.
Vraag iemand om iets te verbeteren en 89% van de mensen komt met punten die iets toevoegen aan een bestaand product of dienst. Het zijn ook precies de mensen die de complimenten, promoties of hoger loon ontvangen. Dat het daar nog ingewikkelder van wordt en met plakbandjes aan elkaar hangt, is niet relevant. Een succesvolle leider is voor veel mensen nog steeds iemand die direct actie onderneemt in plaats van even op de pauzeknop drukt.
We maken elkaar gek met lijstjes waar we morgen echt mee aan de slag moeten. Vaak geïnspireerd door een boek, social media post, event of een podcast. Hele backlogs worden aangepast voor deze nieuwe ideeën waardoor nieuwe functionaliteiten erg duur zijn of gewoon niet werken.
Nergens afscheid van durven nemen zorgt er ook nog eens voor dat je steeds afhankelijker wordt van software en derde partijen. De kans op datalekken stijgt met elke toevoeging aan de al gigantische techstack en de kosten stijgen ongemerkt mee.
We zouden daarom juist de mensen moeten koesteren die het aandurven om dingen te schrappen en applicaties te sluiten die vastlopen. Je zult dan namelijk zien dat werknemers weer lucht krijgen, het ziekteverzuim gaat dalen en er een enorme creatieve boost ontstaat. Waar ga jij morgen mee stoppen?
Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 1 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee