Overslaan en naar de inhoud gaan

Den Haag geeft gas op low code software development

Update: De tekst is aangepast (3-1-2018) naar aanleiding van onjuistheden met betrekking tot de partijen waar de gemeente de aanbesteding aan heeft gegund.
Gemeentehuis Den Haag
© CC BY SA 3.0 - Wikipedia
CC BY SA 3.0 - Wikipedia

De gemeente Den Haag heeft zes partijen geselecteerd die de ontwikkeling gaan vormgeven.

De Jeugdzorg bij de dienst OCW van de gemeente heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de ontwikkeling van toepassingen op basis van het OutSystems platform. De Zuid-Hollandse IT-dienstverlener Coolprofs heeft het OutSystems-platform bij de gemeenste Den Haag geïntroduceerd. Inmiddels werken zo'n 2500 ambtenaren met de toepassingen. De gemeente wil het aantal projecten op basis van het OutSystems platform verder opschroeven. Daarvoor is een Europese aanbesteding gedaan met een looptijd van twee jaar, met een mogelijke uitloop van twee keer een jaar. Welke nieuwe applicaties in de projecten ontwikkeld moeten worden, wil de gemeente nog niet kwijt.

De gemeente zegt in de aanbesteding in het eerste half jaar een professionaliseringsslag te hebben gemaakt in het beheer van het platform en de applicaties. De ervaring leert dat de werkwijze rond ontwikkelen en beheren van het platform en de toepassingen een strakke regie vergt, mede omdat het aantal bedrijfskritische bedrijfsapplicaties groeit.

Low code software development

OutSystems is een van de platformen die onder de noemer low code software development (LCSD) snel aan populariteit toenemen. Een ander bekend voorbeeld is Mendix.

LCSD is eigenlijk een nieuwe generatie van Rapid Application Development, een manier van software-ontwikkeling die van halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw stamt. In het proces wordt gebruik gemaakt van geautomatiseerde modelgedreven codegeneratie en het ontwerpen van software via een grafische user interface. Daardoor kunnen met een minimum aan programmeerinspanning snel nieuwe applicaties worden opgeleverd, soms al binnen een week. Maar er kunnen ook grotere, bedrijfskritische systemen mee worden gebouwd die integraties hebben met verschillende backend-systemen. Omdat er weinig klassiek codeerwerk nodig is, kunnen ook mensen met weinig of geen klassieke programmeerkennis aan het proces deelnemen.

Marktanalist Forrester gebruikte de term LCSD voor het eerst in 2011. Het bureau verwacht dat de marktomvang voor LCSD in 2020 uitgroeit tot 15,5 miljard dollar.

De aanbesteding is opgesplitst in 2 onderdelen (percelen): een voor de doorontwikkeling van de applicaties en een voor kwaliteitszorg.

Begin december werd de aanbesteding van deze opdracht afgerond met de gunning van een raamcontract in elk van de percelen. Transfer Managed Services, LINKIT, Coolprofs en Atos zijn geselecteerd voor de doorontwikkeling en Omnext en RiSa IT buigen zich over de kwaliteitsborging. Voor de aanvang van elk project krijgen zij de vraag een definitief aanbod te doen. Na de voorlopige gunning van het raamcontract op 1 december was er nog een verplichte bedenkperiode van 15 dagen (de zogeheten Alcatel-termijn) voordat de definitieve gunning plaatsvond.

Start na de jaarwisseling

Tim Doets, bidmanager bij LINKIT, verwacht dat de eerste 'uitvraag' na de jaarwisseling komt. Het detacheringsbedrijf heeft een team van 20 tot 25 man die zich de afgelopen twee jaar hebben gespecialiseerd in deze snelle applicatie-ontwikkeling. "Het gaat doorgaans op projecten die binnen enkele weken een werkende applicatie opleveren. Dat lukt goed als de toepassing niet te complex is en niet te veel integratie nodig is met backend-systemen." Hij verwacht geen personele knelpunten als gevolg van de 'mini-competitie' die zich bij ieder project gaat voltrekken. In het beste geval vallen alle projecten toe aan zijn teams, maar het kan ook dat er geen enkele opdracht uit voortvloeit. Doeks ziet dat als de uitdaging voor een detacheringsbedrijf, maar de werkwijze heeft nog niet eerder tot problemen geleid.

De partijen zijn geselecteerd op basis van kwalificaties, ISO-normering en de prijs waar voor bepaalde functies beschikbaar worden gesteld. De gemeente heeft geen omvang van de totale aanbestedingssom opgegeven. Wel is een indicatie gegeven van de omvang van de huidige applicaties in de vorm van 'units'. Verder verwacht de gemeente per jaar 15 tot 20 releases te kunnen doen.

Den Haag is niet de enige gemeente die geïnteresseerd is in Low Code Software Development. Mario Lof, senior sales consultant bij Coolprofs, zegt inmiddels met meer lokale overheden in gesprek te zijn voor de bouw van applicaties gebaseerd op het OutSystems-platform.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in