Eerste versie corona-app is eind mei klaar
Terwijl er gewerkt wordt aan een proof of concept, worden ook tussentijdse resultaten gepubliceerd. Rijksoverheid benadrukt dat deze resultaten nog niet klaar zijn en nog niet aan alle eisen voldoen. "Dat doen we in alle openheid om niet alleen te laten zien wat we doen en waar we staan maar ook om de kennis en ervaring van iedereen die mee wil doen actief te benutten", meldt het Rijk op zijn website. Waar de resultaten verschijnen, wordt volgende week bekendgemaakt.
Minister De Jonge maakte na de persconferentie van dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de app gebaseerd wordt op het framework van Google en Apple, dat vorige week gepubliceerd werd. Ook schreef de minister in die brief dat er een programma van eisen is opgesteld door een taskforce van de GGD, die de basis vormen voor de app.
Zij werken aan de app
Het Rijk laat in het tijdpad ook weten wie er precies aan de app werken. Het gaat om een aantal overheidsorganisaties, aangevuld met externe deskundigen. Onder die externe deskundigen valt onder meer Dirk-Willem van Gulik, die zich op de back-end gaat richten. Van Gulik stond aan de wieg van Apache Webserver en was eerder Chief Technical Architect bij de BBC. Andere experts zijn Edo Plantinga voor open source community management, Hugo Visser als Android-ontwikkelaar, Ivo Jansch als technisch architect en Jelle Prins, Jasper Hauser, Emiel Janson en Joris Leker voor Design.
Deze externe deskundigen onderzoeken alle beschikbare broncodes, waaronder die van de partijen die deelnamen aan de veel bekritiseerde appathon. Samen werken zij ook toe naar een tussenresultaat waar verder op gebouwd kan worden. "Het doel is dat dit laat zien hoe een app eruit zou kunnen zien, hoe deze zou kunnen werken en hoe deze app ingezet kan worden om de GGD te ondersteunen bij het traceren van contacten van mensen die besmet zijn met het coronavirus." Mocht er gekozen worden om door te bouwen op een specifieke broncode, dan wordt het eerste bouwteam mogelijk uitgebreid met experts op het gebied van die specifieke broncode. Dat kunnen bijvoorbeeld experts zijn uit de groep van eerdere deelnemers.
Daarnaast wordt een begeleidingscommissie opgesteld die de overheid adviseert bij de ontwikkeling. In die commissie zitten deelnemers met kennis over diverse onderwerpen, zoals epidemiologie, virologie, technologie, privacy en veiligheid.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee