Idiot-proof
Nou ging er natuurlijk een heleboel tijd verloren aan het vinden en verhelpen van bugs. Immers, toen werd er nog rechtstreeks op het 'harde ijzer' – oftewel de processor – geprogrammeerd. Machinetaal noemen we dat.
De meeste processors hebben maar een beperkt aantal variabelen, registers genaamd, die vaak een specifieke functie hebben, zodat je wel vijf kilometer van tevoren moet bedenken welke daarvan je moet vrijmaken om de volgende subroutine te kunnen programmeren. Ellende alom dus.
Niet alleen de productiviteit moest omhoog, maar ook de afhankelijkheid van gespecialiseerd personeel. Immers, als je bedrijfsvoering afhangt van de kennis van een enkele kerel, heb je geen schijn van kans bij salarisonderhandelingen. Geen manager die dat leuk vindt. Die vindt het veel leuker als hij een kerel gewoon de deur uit kan gooien en vervangen door een willekeurig andere persoon.
Het uiteindelijke doel was natuurlijk om die ene goeroe in te wisselen voor tien mindere goden die maar een tiende van dat salaris mee naar huis nemen. Dus werd programmeren steeds eenvoudiger. Elke keer als er iemand de mist inging, werd er wel weer wat verzonnen.
Het summum daarvan is wat tegenwoordig Java heet – een taal zo beroerd, dat vrijwel geen enkele serieuze onderwijsinstelling ‘m meer in het curriculum op wil nemen. Er zijn namelijk zoveel dingen verboden in Java, dat het voor een programmeur bijna onmogelijk is geworden om dingen op een enigszins elegante manier voor elkaar te krijgen.
Maar gelukkig zijn de echte programmeurs niet verdwenen. Ze zijn nu zzp'er. Onder elkaar wordt er gegrinnikt: “Maak iets geschikt voor idioten en alleen idioten zullen het gebruiken”.
Dat zou ook weleens de reden kunnen zijn waarom Java zo populair is in het bedrijfsleven, met name bij zijinstromende IT-managers, die echt nog steeds geloven dat software goedkoper is als je het in India laat maken en niemand ooit ontslagen is voor het kiezen van een van de marktleiders.
In geval van nood kunnen ze nog altijd een goeroe inhuren. Voor tiendubbel tarief.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee