Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-beslissers willen wél voor lowcode gaan

IT-managers geven meer dan developers de voorkeur aan low code voor het ontwikkelen van applicaties. Ruim een derde van de IT-beslissers verkiest lowcode boven zogeheten high code. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van myBrand Conclusion, dienstverlener voor enterprisesoftware SAP en lowcode-ontwikkelplatform OutSystems. Uit ander onderzoek is al scepsis van developers ten opzichte van low code naar voren gekomen.
low-code
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De door myBrand geconstateerde voorkeur van IT-beslissers voor low code lijkt voort te komen uit de behoefte aan snelheid voor het ontwikkelen van softwaretoepassingen. Net niet de helft (48%) van de bevraagde IT-beslissers en -beïnvloeders is namelijk van mening dat het ontwikkelen van een idee naar een werkende applicatie sneller gaat met low code dan met high code.

Snel, en dan ingebruikname

Het - al dan niet snel - ontwikkelen van applicaties is natuurlijk niet het hele verhaal. Acceptatie, ingebruikname, beheer en onderhoud door IT'ers, plus nog gebruik door gewone werknemers spelen allemaal ook belangrijke rollen. myBrand snijdt in zijn persbericht over het uitgevoerde onderzoek ook aan in welke mate applicaties succesvol in productie worden genomen.

In ruim een derde van de gevallen (37%) bij IT-beslissers is er sprake van succesvolle ingebruikname voor de helft tot driekwart van de ontwikkelde maatwerkoplossingen. Bij net iets minder (35%) van de organisaties geldt dit voor een kwart tot de helft van de gecreëerde oplossingen.

Standaardsoftware versus maatwerk

"Naast het zelf ontwikkelen van applicaties, maken organisaties ook gebruik van standaardsoftware", merkt de IT-dienstverlener hierbij op. Standaardsoftware voegt volgens een krappe meerderheid (58%) van de IT-beslissers en -beïnvloeders direct waarde toe aan de organisatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna twee derde (65%) van hun probeert om standaard bedrijfsprocessen zoveel mogelijk te vatten in standaardsoftware.

Maatwerk is wel een onderwerp waarover de meningen zijn verdeeld. Twee op de vijf (40%) IT-beslissers stelt dat er binnen hun organisatie onnodig vaak maatwerksoftware wordt toegepast. Maar een kwart is het daar niet mee eens.

Front, back, overal?

Bijna een derde (35%) lijkt low code te mijden voor kernprocessen binnen hun organisatie. Low code wordt daarvoor niet snel ingezet, blijkt uit het onderzoek. "De kans is groter dat organisaties low code inzetten voor front-end applicaties", luidt dan ook een conclusie. Een kwart van de 504 respondenten geeft aan dat ze low code alleen daarvoor geschikt vinden.

Daarnaast staat nog een groep die low code wel heel breed toepasbaar en nuttig acht. Zij menen dat highcode-softwareontwikkeling mogelijk op termijn iets van het verleden wordt. Iets meer dan een derde (34%) zegt in de toekomst te willen stoppen met het ontwikkelen in high code.

Kennis en kunde

Ondertussen blijkt uit een onderzoek van ontwikkelaarssite Stack Overflow dat developers niet zo veel brood zien in low code. Low code en het gerelateerde no code worden gezien als niet volwassen, aldus programmeurs die waarschijnlijk zelf meer aan de kant van high code zitten met hun kennis en kunde. Tegelijkertijd speelt bij IT'ers ook mee dat ze het lastig vinden om bij te blijven met de vele technologieën die opkomen. Daaronder ook low code.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in