Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelaar says no

Los van de monomane, gepolitiseerde IT-programma’s vol scope creep, waarover AG Connect in januari publiceerde, is het automatiseren van wet- en regelgeving sowieso vervelend. Wetgeving is de laatste jaren aantoonbaar slechter van kwaliteit. Tegelijkertijd leggen de politiek en het management van de uitvoerende instanties veel nadruk op volledig geautomatiseerde controles. En het moet morgen ingevoerd worden, dus gisteren af.
Not OK
© Shutterstock
Shutterstock

Wetten, regels en beleid zijn minder helder en tegelijkertijd wordt maximale controle gevraagd. Dus zitten de gerealiseerde applicaties vol met keuzes van architecten, product owners, ontwikkelaars, enzovoort. Niet noodzakelijkerwijs de juiste keuzes.

Complexere situaties worden ('We werken agile!') later uitgewerkt. Ze worden ontwikkeld als scenario’s, die op een bepaald punt afwijken van de zonnige. Een aantal controles is dan al gepasseerd. Bij het bouwen van deze scenario’s nemen de niet door beleid gevalideerde keuzes alleen maar toe. Herbouwen bij fouten of onvolkomenheden is dan vaak geen optie meer. Immers, de tijd begint al te dringen. En we kunnen toch niet uitstellen, omdat de IT nog niet klaar is?

Iedere applicatie bevat per definitie onbekende fouten. Bovendien worden er – vaak verplicht – data gebruikt uit andere bronnen. Ook daar zitten per definitie fouten in, of de data zijn niet actueel. Maar zorgvuldig testen kost tijd en tijd hebben we niet meer.

Voor een burger of een professional in de uitvoering is het hierdoor niet altijd duidelijk waarom een aanvraag niet door de controles komt en dus wordt afgewezen. Uit wet- en regelgeving en beleid is dat niet meer af te leiden. Computer says 'no', terwijl de professional – gezien de situatie van de burger – best 'ja' zou willen zeggen. Maar daarvoor is geen ruimte in de applicatie.

Dus enerzijds gebruiken we een applicatie, die tot stand is gekomen dankzij IT-medewerkers die méér dan hun verantwoordelijkheid nemen, maar anderzijds kan dezelfde applicatie leiden tot het verlies van de menselijke maat en zelfs rechtsongelijkheid in de uitvoering. Tot grote frustratie van zowel IT’ers als professionals en burgers.

De overheid zélf mag zich dit aantrekken: wetgever, beleid en management schieten vaak tekort bij het inhoudelijk begeleiden van IT-ontwikkelingen. Gestuurd wordt op tijd; geld en kwaliteit doen er meestal minder toe. Maar ook IT-medewerkers zouden zich vaker kunnen verzetten tegen het bouwen van dit soort applicaties. Het levert ontwikkelaars vooral veel stress op en geen werk om trots op te zijn. Terug dus naar de menselijke maat, ook voor ons.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 5 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in