Overslaan en naar de inhoud gaan

Opera-browser voor Android krijgt gratis vpn

De Android-app van de Opera-browser introduceert een ingebouwde vpn-dienst. De vpn vereist geen account, is gratis te gebruiken en biedt onbeperkt dataverkeer. Er worden geen gegevens verzameld, belooft het Chinese consortium waar Opera onderdeel van uitmaakt.

Een vpn-dienst (Virtual Private Network) leidt het internetverkeer van een apparaat via een beveiligde verbinding naar een vpn-server en vervolgens naar de gekozen website. Het ip-adres van de gebruiker is zo niet te herleiden, wat de privacy ten goede komt. Opera testte zijn vpn-dienst vorige maand in zijn bèta-app voor Android en brengt de feature kosteloos nu naar alle gebruikers van Android 51 voor Android. Er is geen datalimiet, iets wat de meeste gratis vpn's wel hanteren. De vpn van Opera is optioneel. 

Opera wil marktaandeel vergroten

Opera's vpn maakt gebruik van 256-bit encryptie en laat de gebruiker kiezen uit servers in verschillende landen. Om hoeveel en welke landen het gaat, is niet duidelijk. Opvallend is dat de vpn-dienst geen account vereist, iets wat de meeste vpn-aanbieders wel eisen. Bijvoorbeeld omdat de gebruiker een betaald abonnement afsluit of omdat de aanbieder contactgegevens doorverkoopt voor commerciële doeleinden. 

Critici zijn bang dat er bij de gratis vpn van Opera ook een addertje onder het gras zit. Voor niets gaat de zon op, zo is de gedachte. Jan Standal, vice president product marketing bij Opera, ontkent tegenover VentureBeat dat het bedrijf iets achterhoudt. Hij zegt dat Opera geen data verzamelt en ook geen plannen heeft om geld te verdienen met de vpn-dienst. "De dienst is compleet gratis te gebruiken als een unieke feature om de privacy en security (van gebruikers, red.) te verbeteren." Standal zegt dat Opera geen geld hoeft te verdienen aan een vpn omdat het inkomsten haalt uit andere 'niet-gerelateerde bronnen'.

Vermoedelijk is de vpn-dienst vooral een poging om het marktaandeel van Opera (voor Android) te vergroten. Volgens recente cijfers van marktonderzoeker Statcounter heeft Opera een marktaandeel van minder dan vier procent op smartphones (Android en iOS gecombineerd). Google Chrome (57 procent) en Apple's Safari (22 procent) zijn veel populairder, maar hebben geen ingebouwde vpn. 

Overigens heeft de desktop-versie van Opera al een paar jaar een gratis vpn. Standal wil tegen VentureBeat niet zeggen of de functie ook naar de iOS-app komt.

Is een Chinees consortium te vertrouwen?

Het is niet voor het eerst dat Opera een (gratis) ingebouwde vpn in zijn mobiele browser bouwt. In 2013 lanceerde het bedrijf al Opera Max, een databesparende browser met vpn. De app werd in 2017 uit de appwinkels gehaald omdat de focus verlegd werd naar andere browsers. De beslissing had waarschijnlijk te maken met de verkoop van het Noorse moederbedrijf Opera Software aan een Chinees private equity fonds in 2016. Twee jaar later ging Opera naar de beurs en koos het - verrassend - de Nasdaq in New York. Het Chinese consortium is nog steeds eigenaar van Opera, wat voor sommige privacyvoorvechters reden is om de nieuwe vpn van Opera niet te vertrouwen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in