SAP zet fors in op IoT
Leonardo is in de kern een techniekplatform dat bedrijven moet helpen hun bedrijfsvoering te optimaliseren, door gegevens van verschillende bedrijfsprocessen te combineren. Als voorbeeld wordt een project bij een aardappelteler genoemd die zowel de groei van zijn producten permanent meet als het aanbod op de markt in de gaten houdt. Dat stelt hem in staat heel nauwkeurig vast te stellen hoeveel hij zal verdienen als z’n aardappels gerooid zijn.
Interessanter echter is dat hij de groei van z’n aardappels middels bewatering en bemesting kan afstemmen op de vraag van de markt. Een week eerder of later rooien kan aanzienlijk schelen in zijn inkomsten.
De bouw van zo’n monitoringsysteem vergt geen hoge investeringen. Het gaat om zogeheten small services die relatief eenvoudig te implementeren zijn. Waar het vervolgens op aankomt is de intelligentie om de 'real world data' van de verschillende ‘smart services’ te combineren en vertalen naar bedrijfsinformatie.
Sap presenteet Leonardo als zijn platform voor dit soort toepassingen. Het omvat al eerder door SAP aangekondigde modules als Asset Intelligence Network, Predictive Maintenance, Customer Acticity Repository en Vehicle Insights. Het is vooral een instrument om bedrijven snel inzicht te geven in de mogelijkheden van het IoT. Daarbij gaat het er volgens Mala Anand, President SAP Leonardo | Data & Insights, SAP vooral om snel tot een heldere businesscase te komen. Leonardo moet bedrijven helpen bij het definiëren van een IoT-strategie die aansluit op hun business. “Er bestaan geen kant-en-klaar op lossingen voor het IoT. Het gaat erom verschillende activiteiten binnen een organisatie zo te combineren dat de output meer wordt dan de som van de delen.”
SAP heeft daartoe het ‘Jump-start programma’ ontwikkeld. Een scenario dat bedrijven in relatief korte tijd inzicht geeft in de mogelijkheden van het IoT. De praktijk is nu vaak dat bedrijven zowel door onbekendheid met het IoT als door de complexiteit van de eigen bedrijfsvoering niet overzien hoe het combineren van verschillende activiteiten mogelijk meerwaarde oplevert. ‘Jump start’ biedt een set tools om de verschillende bedrijfsactiviteiten in kaart te brengen en vervolgens te matchen op mogelijkheden van het IoT. In samenspraak met consultants van SAP moet dan in enkele weken een IoT-pilot gestart kunnen worden. Idealiter zou dan binnen enkele maanden een IoT-toepassing binnen een organisatie operationeel kunnen zijn. Daarbij garandeert SAP dat de pilot onderbouwd is met een positieve businesscase.
Jump start focust zich daarbij op in beginsel op Engineering, Manufacturing, Service en Logistiek. Populair gezegd op ‘alles wat beweegt en gemonitord wordt’.
Sap streeft ernaar om gebruikers van Leonardo waar mogelijk in eigen land te ondersteunen. Daartoe worden zogeheten SAP Leonardo Labs ingericht. Op dit moment zijn er labs gepland in Berlijn, Palo Alto, New York, Parijs, Sao Leopoldo in Brazilië en Johannesburg. Maar dat aantal zal de komende jaren uitbreiden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee