Overslaan en naar de inhoud gaan

Programmeertaal uit de jaren 80 frustreert modernisering Belastingdienst

De IT’ers van de Belastingdienst zetten momenteel alles op alles om de stokoude programmeertaal Cool:Gen uit te faseren, omdat deze de continuïteit van de dienstverlening bedreigt. Vanwege die operatie zijn er te weinig IT’ers beschikbaar voor de beloofde stelselwijziging, die daardoor forse vertraging oploopt.

Folkert Idsinga
Rijksoverheid, foto: Martijn Beekman

Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Folkert Idsinga schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het uitfaseren van Cool:Gen noodzakelijk is om de continuïteit van de IT-systemen van de Belastingdienst te waarborgen en daarmee de belastinginning veilig te stellen. Het aantal IT’ers dat expertise heeft met deze verouderde programmeertaal, daterend uit de jaren 80, wordt namelijk steeds schaarser.

Oplopende vertraging voor uitfasering

Het opschalen van het aantal IT’ers bij de Belastingdienst is geen optie, omdat kennis van Cool:Gen momenteel zeer beperkt beschikbaar is. Het doorvoeren van wetswijzigingen in de bestaande systemen is bovendien erg complex. Uit de brief blijkt verder dat de uitfasering van Cool:Gen vertraging blijft oplopen.

De totale uitfasering van Cool:Gen is – zoals eerder beloofd – niet eind 2026, maar pas eind 2027 gerealiseerd. Door de herstelwerkzaamheden lopen stelselwijzigingen in de computersystemen van de Belastingdienst ook vertraging op. Deze worden nu, in plaats van in 2028, pas in 2029 afgerond. Het gaat daarbij om spaarders en beleggers die te veel betaalde rendementsbelasting terug moeten krijgen.

Groot aantal IT’ers vertrokken

De Belastingdienst heeft al jaren moeite om IT’ers aan te trekken die verouderde programmeertalen zoals Cool:Gen en Cobol beheersen. Onverwacht zag de fiscus een groot aantal IT’ers vertrekken. Het doel voor 2023 was om 2200 tot 2400 nieuwe werknemers te vinden, maar de uitstroom was met bijna 900 fte’s hoger dan verwacht. De verwachtingen om de extra beleidsopgaven van de Belastingdienst, zoals modernisering en verbetering van de informatievoorziening, te realiseren, zijn daarom naar beneden bijgesteld.

Naast Cool:Gen werkt de Belastingdienst ook aan de vervanging van systemen die geprogrammeerd zijn met de halve eeuw programmeertaal Cobol, waarmee maar liefst 18% van de 900 systemen van de Belastingdienst is geprogrammeerd en 70% van alle financiële transacties wordt afgehandeld via Cobol-processen.

Plus Cobol-krapte

Ook de kennis over Cobol bij de Belastingdienst neemt in rap tempo af. Studenten kiezen steeds minder vaak voor deze programmeertaal, terwijl de Belastingdienst in de komende jaren alleen al zo’n 1000 jaren aan werkervaring met Cobol moet vervangen. Bovendien zijn er wereldwijd nog maar drie grote aanbieders die Cobol-systemen leveren, waardoor het risico op een vendor lock-in toeneemt.

Dit artikel is eerder verschenen op iBestuur en Binnenlands Bestuur, zustertitels van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
LS
Lezer#4974 Soest 17 oktober 2024

Het verhaal klinkt als dat de belastingdienst zij-instromers en anderen opleid tot ict-er die dan zo snel mogelijk (na hun betaalde opleiding) bij ict-dienstverleners voor een marktconform salaris gaan werken.

WK
Wilfred Kilwinger 18 oktober 2024

Coolgen is een CASE-tool . Het product is een programma (en dus geen programmeertaal) dat de ontwikkelaar helpt bij verschillende onderdelen van softwareontwikkeling. Met coolgen kun je de code in meerdere talen genereren, zoals C, Cobol, Java, C#, enzovoort. Je schrijft de logica in de toolset en er zijn veel opties om de code in de doeltaal te genereren.

jk
ja karman 18 oktober 2024

Coolgen is een AI tool een hulpmiddel om code te genereren (gen) als "coole" AI benadering.
Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/CA_Gen
Het aanduiden van coolgen als programmeertaal geeft een onbegrip van software controle aan. (eender zie: W Kilwinger)
Als de oplossing voor de softwarecrisis (nato 1969) het inzetten van AI is, dan is Coolgen een optie.
Het geeft meteen aan waar het wringt:

een door een AI opgeleverd iets in code hoeft niet zomaar begrijpelijk en onderhoudbaar te zijn.
Gebruik je een hoger abstractieniveau dan gaat het niet meer om coderen maar om het begrijpen van functionaliteit en doel

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in