SVB sorteert voor op maatregelen tegen Capgemini
Dat rapport concludeert dat de technische kwaliteit van de opgeleverde software beneden gemiddeld is, de prijs-kwaliteitsverhouding ongunstig is en ingebruikname op korte termijn niet mogelijk is. De SVB hecht eraan in reactie daarop nog een aantal zaken aan de orde te stellen, schrijft drs. N.A. Vermeulen MBA, voorzitter Raad van Bestuur.
Opmerkelijke, juridisch getinte passages
Daarbij zitten een paar opmerkelijke passages. Zo wil de SVB benadrukken dat de ISO-norm waar SIG tegen getoetst heeft, of althans de voorganger daarvan, in de mantelovereeenkomst met Capgemini uitdrukkelijk als kwaliteitsnorm is vastgelegd. "De SVB wenst niet onbenoemd te laten dat het feit dat de toepasselijkheid van de ISO-norm contractueel is overeengekomen, implicaties heeft voor een juridische analyse van deze kwestie", schrijft mevrouw Vermeulen.
Ook schrijft de SVB: "De SVB concludeert uit het SIG-rapport dat de technische kwaliteit van het MRS bij lange na niet voldoet aan hetgeen is overeengekomen en dat Capgemini derhalve ernstig tekort is geschoten jegens de SVB. Naast de gebreken die in het rapport worden geconstateerd, concludeert de SVB uit het rapport dat haar zorgen over de kwaliteit van de overige (contractueel overeengekomen) technische aspecten van MRS, zoals 'security', 'accuracy' en 'interoperability' , niet ongegrond zijn." Dat zijn bewoordingen de gekozen lijken omdat ze van pas kunnen komen bij een juridische procedure.
Eigen ontwikkelwerk SVB flatteert wat Capgemini leverde
Daarnaast concludeert de SVB dat het werk van de eigen ontwikkelafdeling van hogere kwaliteit blijkt dan wat Capgemini heeft opgeleverd. "De SVB heeft er begrip voor dat SIG in het kader van de aan haar verstrekte opdracht een score voor het MRS als geheel heeft gegeven, maar vindt het belangrijk op te merken dat de componenten COR en WC door bijna uitsluitend medewerkers van de SVB zijn gebouwd. Deze componenten scoren blijkens het SIG-rapport respectievelijk 5.4 en 3.1 (versie mei 2013) en 4,6 en 3,1 (versie juni 2014), waarmee dit verreweg de best scorende componenten zijn. Dit betekent dus dat deze componenten (gebouwd door de SVB zelf) de overall score van MRS positief beïnvloeden."
En, concludeert de SVB, de kwaliteit van de testen van het Multiregelingensysteem waarvoor het Capgemini heeft betaald, schiet kennelijk ernstig tekort. "De SVB heeft ten behoeve van de kwaliteit van de oplevering van MRS in totaal 60.000 uur testcapaciteit van Capgemini afgenomen. De SVB heeft ernstige bedenkingen bij de kwaliteit van deze testen. Zo blijkt uit het SIG rapport dat goede automatische unittests ontbraken. De SVB heeft helaas dan ook moeten constateren dat het MRS nog onacceptabel veel defects bevat. Bovendien geldt dat SIG in haar rapport taxeert dat het aantal defects in werkelijkheid aanmerkelijk hoger zal zijn. Volgens SIG zouden er mogelijk nog in de orde van 60.000 niet ontdekte defects in MRS aanwezig kunnen zijn. Dit is voor de SVB onacceptabel", heet het.
Onderzoek SIG rammelt, reageert Capgemini
Capgemini wijst de kritische rapportage van het SIG overigens van de hand. "Capgemini heeft met zorg van de definitieve versie van het SIG-rapport kennis genomen. Zoals het rapport nu luidt, zou het gemakkelijk kunnen bijdragen aan een onterechte en voor Capgemini schadelijke beeldvorming. SIG geeft geen antwoord op de gestelde vragen, omdat haar onderzoeksmethode hiertoe niet toereikend is en bovendien onjuist is toegepast. Voorts is het rapport gebaseerd op nagenoeg eenzijdige informatie vanuit SVB en is op een intransparante wijze tot stand gekomen. Tot slot doen haar bevindingen geen recht aan de achtergrond totstandkomingsgeschiedenis van het MRS. Het onderzoek kan de conclusies van SIG niet dragen", schrijft Capgemini in een uitgebreide reactie.
Of uit deze discussie ook daadwerkelijk een juridische procedure volgt, is onduidelijk. In een brief van 16 december aan de staatssecretaris heet het dat de SVB 'de laatste noodzakelijke voorbereidingen [treft] teneinde de overeenkomst met de implementatiepartner af te ronden. De Landsadvocaat ondersteunt de SVB hierbij.'
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee