Toeslagensysteem Belastingdienst dit jaar klaar
Het systeem vervangt een systeem dat de Belastingdienst met kunst- en vliegwerk in elkaar heeft gezet toen de Belastingdienst verantwoordelijk werd gemaakt voor het uitvoeren van de huur- en zorgtoeslag. Dat nieuwe toeslagensysteem zou oorspronkelijk eind 2008 klaar zijn.
Kosten uit de hand gelopen
De kosten werden initieel begroot op 56 miljoen euro. Inmiddels is al 170 miljoen euro uitgegeven, bleek bij de laatste sondering door de Algemene Rekenkamer. Volgens de staatssecretaris komt daar nu maandelijks zo’n 3,8 miljoen euro bij; hij schat dat er dit jaar tot oplevering nog 45 miljoen wordt uitgegeven aan het systeem. Overigens leidt het langer in de lucht houden van het oude systeem ook tot meerkosten. Voor 2011 worden die begroot op 15 miljoen euro.
Conversie van gegevens afgerond
Op dit moment is de conversie van gegevens tot en met november 2010 afgerond, meldt de staatssecretaris. Dat had nog de nodige voeten in de aarde, omdat de verwerkingsystematiek wat anders is geworden. In het nieuwe systeem wordt het voorschot op één inkomen gebaseerd, terwijl in het oude meerdere inkomens in beschouwing konden worden genomen. Ook verander het moment van toezicht, en het moment waarop wijzigingen in de persoonlijke omstandigheden worden verwerkt die door het gemeentelijke bevolkingsregister worden gemeld. Consequentie daarvan is dat gegevens uit het oude en nieuwe systeem in ongeveer een half miljoen gevallen niet één op één vergelijkbaar waren, en handmatig gecontroleerd moesten worden.
De Belastingdienst is nu bezig met het verwerken van de na november 2010 ingediende verzoeken en wijzigingen in het nieuwe systeem. Het gaat daarbij om 650.000 aanvragen en wijzigingen per maand. Daarbij blijkt het systeem zoveel stabieler en sneller te functioneren dan vorig jaar, dat deze fase naar verwachting volgens de huidige planning kan worden afgerond.
Voortgang verloopt volgens planning
De voortgang bij de overige onderdelen verloopt volgens planning. Het gaat daarbij met name om de functionaliteit voor het massaal automatisch continueren en het burgerportal.
Het massaal automatisch continueren werkt in de huidige versie van het system. Wel is er nog een performancetest nodig om zeker te stellen dat het systeem de te verwachten belasting aan kan. De succesvolle functionaliteitstest geeft wel enig vertrouwen dat dat het geval zal zijn, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.
Ook het burgerportal moet nog getest worden. Dat portal stelt burgers in staat om via een persoonlijke internetpagina een toeslag aan te vragen, de actuele stand van zaken te bekijken en wijzigingen door te geven. Dit onderdeel van het toeslagensysteem moet 10.000 personen tegelijkertijd kunnen bedienen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee