Overslaan en naar de inhoud gaan

Google brengt drie API's uit voor duurzaamheid

Google heeft drie API's rondom duurzaamheid beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. De API's bevatten data over zonne-energie, luchtkwaliteit en de verspreiding van pollen. 

Kaarten met data over zonne-energie, pollen en luchtkwaliteit
Google

De drie nieuwe API's zijn onderdeel van het Google Maps Platform en combineren AI, machine learning, luchtfoto's en omgevingsdata om een gedetailleerd beeld te geven van bepaalde duurzaamheidsvraagstukken. Met de technologie kunnen ontwikkelaars, bedrijven en organisaties tools bouwen die de impact op het milieu in kaart brengen en beperken, aldus Google

De eerste API is de Solar API, waarmee bedrijven bijvoorbeeld kunnen inschatten hoe rendabel zonnepanelen kunnen zijn op een bepaald dak. Google trainde voor deze API een AI-model om 3D-informatie over het dak uit een luchtfoto te halen. Daarnaast haalt het model informatie over bijvoorbeeld bomen en schaduwen uit de foto. 

Deze informatie combineert de API met bijvoorbeeld historische weerpatronen in het gebied en energiekosten. Zo kan dus beter ingeschat worden wat een zonnepaneel kan opleveren. De Solar API werkt voor 320 miljoen gebouwen in 40 landen. Of Nederland daar ook bij zit, zegt Google niet. 

Luchtkwaliteit

Daarnaast verschijnt de Air Quality API. Deze API geeft informatie over luchtkwaliteit en vervuiling, maar kan ook heatmaps maken van de meest vervuilde locaties. Daarvoor valideert en verzamelt de API ieder uur terabytes aan data uit verschillende databronnen, zoals sensoren, satellieten en meteorologische gegevens. 

De data zijn beschikbaar voor ruim honderd landen wereldwijd, maar Google zegt niet om welke landen het dan precies gaat.

Pollen API

Tot slot is er de Pollen API, die informatie toont over de meest voorkomende allergenen. De API laat zien hoeveel pollen er op een bepaalde locatie aanwezig zijn, geeft gedetailleerde allergeneninformatie en biedt heatmaps over waar de pollen het meest aanwezig zijn.

Google gebruikt machine learning om vast te stellen waar planten die bepaalde pollen produceren precies zijn. Samen met de lokale windpatronen kan vervolgens berekend worden hoeveel pollen er dagelijks en per seizoen geproduceerd worden en hoe die zich verspreiden. 

De Pollen API kan dit echter alleen voor 65 landen. Google heeft niet bekendgemaakt om welke landen het gaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in