Greenpeace blijft Facebook bestoken
Facebook laat zich aan de kritiek van Greenpeace niets gelegen liggen. Het heeft zelfs besloten de omvang van het rekencentrum in Prineville, Oregon te verdubbelen.
Daarmee strijkt het ook inmiddels 500.000 gebruikers van zijn socialenetwerkdienst, oftewel 1 promille van zijn klanten, tegen de haren in. Dat half miljoen heeft de moeite genomen een online petitie te tekenen die Facebook oproept af te zien van stroom uit kolengestookte centrales.
Voor algemeen directeur Kumi Naidoo van Greenpeace was het bereiken van dat aantal aanleiding voor het schrijven van een open brief aan algemeen directeur Mark Zuckerberg van Facebook. Daarin roept Naidoo Zuckerberg uit naam van die 500.000 en vanuit het algemeen maatschappelijk belang op om publiekelijk stelling te nemen tegen milieuvervuilende praktijken en een actieplan op te stellen om het gebruik van met kolen opgewekte stroom te beëindigen en CO2-emissies van Facebook te minimaliseren.
Dat is Facebook echter niet van plan. Volgens woordvoerder Barry Schnitt is de voorstelling van zaken die Greenpeace geeft simplistisch. Facebook heeft de lokatie van zijn rekencentrum zorgvuldig uitgekozen, juist ook omdat in de regio efficiënte energiewinning mogelijk is. Dankzij het droge en koele klimaat kan zijn rekencentrum in Prineville bovendien zonder luchtkoelers - notoire stroomvreters in het rekencentrum.
Eerder al had Facebook aangevoerd dat het met elektriciteitsleverancier PacifiCorp afspraken had gemaakt over verduurzaming van de stroomproductie. Volgens PacifiCorp wordt nu al 10 procent van zijn stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen, en nog eens 10 procent met waterkracht. Volgens Greenpeace is dat een te mooie voorstelling van zaken: 83 procent van PacifiCorps energiebehoefte zou met kolen afgedekt worden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee