EU: SMS-tarieven in buitenland zijn afzetterij
Dat blijkt uit een rapport van de European Regulators Group (ERG), de vereniging van toezichthouders, op basis van cijfers die bij de telecombedrijven zijn opgevraagd. Vandaag is een nieuwe website geopend die de tarieven voor ‘roaming’ (gastgebruik op buitenlandse netwerken) transparant moet maken.
Deens onderzoek wijst uit dat de binnenlandse sms-tarieven soms maar 3,4 eurocent per bericht zijn. Een oproep van eurocomissaris Viviane Reding in februari aan de telecombedrijven tot zelfregulering en vrijwillige verlaging van de roaming-tarieven voor tekstberichten heeft niets uitgehaald, aldus de Europese Commissie. Daarom wil Brussel nu ingrijpen. “EU-burgers moeten vrijelijk tekstberichten over de grenzen kunnen gebruiken zonder te worden afgezet”, vindt Reding.Daniel Pataki, voorzitter van de ERG, vindt een prijsplafond van 11 of 15 eurocent per sms op zijn plaats. In Nederland heeft staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) eerder gezegd zo'n maximumprijs te steunen. De bewindsman vindt het niet uit te leggen waarom de tarieven in Nederland nog hoger bleken dan het EU-gemiddelde. De ERG-cijfers leren dat sms-roamen bij KPN 55 cent (post-paid) tot 75 cent (pre-paid) per bericht kost, bij T-Mobile 36 cent en bij Vodafone 29 cent.
Er moet ook een einde komen aan de onverwachte torenhoge rekeningen voor het gebruik van internet via de mobiele telefoon in het buitenland. Uit het ERG-rapport blijkt dat de tarieven voor dataverkeer nog altijd uiteenlopen van 25 cent tot meer dan 16 euro per megabyte. Dat kan volgens de Commissie na thuiskomst veel schrik opleveren als de rekening op de mat ploft (‘bill shock’), vooral bij gebruikers die zich niet bewust waren van dergelijke tarieven.
De Commissie verwacht in oktober een voorstel bij het Europese Parlement te kunnen indienen. Medio vorig jaar werd al EU-regelgeving van kracht waarbij de roaming-tarieven voor spraakverkeer aan banden werden gelegd. Uiterlijk eind dit jaar zal de Europese Commissie voorstellen doen voor eventuele verlenging en uitbreiding van de tariefplafonds.
De telecombedrijven zijn fel gekant tegen de voorgestelde prijsplafonds voor sms-berichten. Zij vinden reguiering overbodig omdat er al genoeg "beweging" in de tarieven zou zitten, bleek uit een in mei en juni gehouden consultatieronde.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee