Overslaan en naar de inhoud gaan

10 Miljoen extra voor e-overheid

De vooraankondiging moet optimale attentie genereren voor raamovereenkomsten die ICTU (de ICT Uitvoeringsorganisatie) wil sluiten voor ‘alle diensten in verband met computers, m.u.v. hardware en hosting’. Er zijn acht percelen gedefinieerd; dat aantal kan door splitsing of samenvoeging nog wijzigen. Vier hebben betrekking op ontwikkeling en beheer: architectuur en informatiemanagement, systeemontwikkeling en realisatie, implementatie en uitrol, en beheer en exploitatie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De andere zijn: audit en beveiliging, management en bedrijfsadvies, markt- en opinieonderzoek, en onderzoek en innovatie.
Stichting ICTU doet de aanbesteding samen met GBO.Overheid, het vorig jaar gevormde onderdeel van het ministerie van BZK, dat uitontwikkelde ICTU-producten beheert. In april volgt de definitieve aankondiging. Men wil selectie en gunning voor de zomer afronden.

Vervanging
De overeenkomsten vervangen dertig mantelcontracten die in augustus 2004 zijn gesloten met achttien bedrijven. Die lopen medio 2007 af. ICTU ziet af van de optie om ze te verlengen. De gehanteerde indeling in zes percelen voldoet niet meer en ICTU’s groei en nieuwe behoeften maken een groter beroep op de markt nodig.
Gunningscriteria zijn, zegt inkoopcoördinator Maria Donkersloot, ‘de beste kwaliteit voor de beste prijs’ en ruime beschikbaarheid van personeel. De lopende contracten dateren uit een tijd van malaise en bankzitters, waardoor capaciteit zich snel en tegen gunstig tarief liet inkopen. Dat loopt op z’n eind. Ofschoon op te vergeven klussen meestal drie gegadigden intekenden en er iets te kiezen viel, was het soms toch lastig tot ‘nadere overeenkomsten’ te komen. Om ruime beschikbaarheid te bevorderen denkt ICTU naast gunning aan meer partijen per perceel aan flexibele tarifering. Nu kent elke contractpartij voor vijf categorieën (junior, medior, senior, executive en principal) een vast tarief. Door vooraf maximumtarieven vast te stellen wil ICTU als ‘gewilde opdrachtgever’ partijen straks per opdracht laten concurreren en gunstige prijzen bedingen.

Meerwaarde
Het was de eerste keer dat ICTU met mantelcontracten werkte. Interimdirecteur Cor van Tilborg vindt dat ze hun meerwaarde hebben bewezen. “We kunnen snel programma’s voor onze opdrachtgevers optuigen, zonder dat deze enig omkijken hebben naar aanbestedingsprocedures.” In 2005 is voor zo’n 20 miljoen aan opdrachten uitgezet, in 2006 voor 30 miljoen. Daar komt naar verwachting 10 miljoen bij. In januari sloot ICTU met negentien bedrijven mantelcontracten voor communicatiedienstverlening met een geschatte waarde van 2,5 miljoen per jaar.
ICTU, dat momenteel 31 programma’s runt, telt 500 medewerkers (GBO.Overheid 120), van wie de helft externen. Eenderde is ICTU-werknemer en eenzesde gedetacheerd door opdrachtgevers, veelal ministeries. Van Tilborg noemt een gelijke verdeling over de drie categorieën ‘ideaal’.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in