Overslaan en naar de inhoud gaan

Bettina Speckmann wint prijs voor ICT-onderzoek

De Nederlandse prijs voor ICT-onderzoek - een prijs voor ICT-onderzoekers beneden de veertig jaar die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt - is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen, bijgestaan door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijs bestaat uit 50.000 euro, vrij te besteden aan ICT-onderzoek. Volgende maand zal Speckmann haar prijs tijdens een feestelijke uitreiking in ontvangst nemen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Jury onder de indruk

De prijs is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoekers die vernieuwend onderzoek hebben verricht of verantwoordelijk zijn voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De jury, bestaande uit Prof dr. J. van Leeuwen (UU), Prof. dr P.M.G. Apers (UT) en Prof. dr. K.M. van Hee (TU/e), selecteerde Speckmann (1972) uit negen voorgedragen kandidaten. Zij werkt op het snijvlak van wiskunde, informatica en cartografie en houdt zich bezig met geometrische algoritmiek, een onderzoeksgebied gericht op het oplossen van abstracte meetkundige berekeningsproblemen. De jury was vooral onder de indruk van de veelheid aan resultaten en de combinatie van diepgaand fundamenteel met toepassingsgericht onderzoek in Speckmanns werk. Zij bereikte wetenschappelijke doorbraken met (potentiële) toepassing in de ICT zoals een algoritme voor analyse van bewegingspatronen uit bijvoorbeeld GPS- of sensordata.

Actief met voorlichting

Speckmann vervult een leidende rol in een Europees interdisciplinair project over de analyse en visualisatie van ruimtelijk bewegende objecten zoals vogels, voetgangers en voertuigen. Daarnaast zet ze zich actief in om de ideeën en resultaten in haar vakgebied over te dragen aan een breed publiek en wetenschap in het algemeen aan middelbare scholieren. Ze is lid van De Jonge Akademie van de KNAW en kreeg in 2007 een Vidi-subsidie van NWO. Ze is blij met de onderscheiding: "Prachtige prijs! Wetenschap, en zeker ook fundamentele wetenschap, is een fascinerend gebied. Het is goed dat zoveel mogelijk mensen zich hiervan bewust zijn. Ik wil een deel van het bedrag dan ook inzetten voor voorlichtingsactiviteiten. Daarnaast wil ik graag de promovendi die met mij werken alle mogelijkheden bieden om zich volledig tot wetenschapper te kunnen ontwikkelen door bijvoorbeeld buitenlandse werk- en congresbezoeken financieel te ondersteunen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in