Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen geld? Geen innovatie!

Al jarenlang zijn kenniseconomie en innovatie sleutelwoorden van het kabinetsbeleid. Inspanningen om innovatie naar een hoger plan te brengen, blijken echter te falen, zeker op het vakgebied ICT.
Het hoger onderwijs kampt al lang met teruglopende belangstelling voor ICT-studies. De campagnes om die trend te keren, halen niets uit.
Het ICT-gerelateerd onderzoek is in toenemende mate een activiteit van het bedrijfsleven geworden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De overheid financiert nu nog slechts 11 procent en dat percentage daalt de komende twee jaar wanneer belangrijke subsidietrajecten als BSIK en de stimuleringsregeling voor topinstituten, ophouden te bestaan.
Dat het bedrijfsleven percentagegewijs het voortouw neemt in ICT-gerelateerd onderzoek hoeft geen probleem te zijn, maar is het wel als blijkt dat die investeringen van het bedrijfsleven ten opzichte van het buitenland, ver achterblijven. Bovendien blijkt dat nog altijd veel van de kennisontwikkeling niet efficiënt wordt ingezet. Ondanks enkele successen in de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen, beklagen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zich over de interactie met universiteiten en hogescholen. De doelstellingen en organisatie van het publieke en private onderzoek wijken zo af, dat een effectieve gezamenlijke kennisontwikkeling onvoldoende uit de verf komt.
ICTRegie, het orgaan dat in opdracht van de overheid de innovatie moet aanslingeren, presenteert nu het Nationaal ICT Innovatie Initiatief (NI3). Dit moet uitgroeien tot een raamwerk waar al het ICT-onderzoek een plaats in krijgt. Het overzicht moet het makkelijker maken speerpunten in het onderzoek te kiezen en expertise te bundelen. Zo verwacht ICTRegie dat Nederland internationaal kan excelleren in specifieke toepassingsgebieden. Maar een primaire voorwaarde is een grotere investeringsbereidheid, zowel van het bedrijfsleven als van de overheid.
/t.doorenbosch@sdu.nl

Thijs Doorenbosch is redacteur van Automatisering Gids
Reageren? http: ∕ ∕ re.ageer.nu

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in