Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf vragen over: IBM's gratis Office-tegenhanger

1Waarom heeft IBM eigenlijk Lotus Symphony geïntroduceerd?
Er blijken veel mensen verrast te zijn en daar was ik op mijn beurt weer verrast over. IBM omarmt al heel lang open software, met Apache, Eclipse en uiteraard Linux. Dat pad van het ondersteunen van openheid blijven we gewoon volgen. We zijn ook grote supporters van de ODF-documentstandaard; dat is ook waarom we ODF-compliant document-editors in onze Lotus Notes-client hebben ingebouwd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Lotus Symphony is de verpakking van die editors, samen met een website en ondersteuning.
Onze softwarebaas Steve Mills heeft het al gezegd: ‘De beste manier om een standaard te ondersteunen, is een product bieden dat mensen in staat stelt die standaard goed te gebruiken’. Dat is een van de motivaties voor Symphony.

2Maar we hebben toch al OpenOffice en StarOffice?
Het hele idee van open software is dat je mensen keuzes geeft. Google ondersteunt trouwens ook ODF. Wij hebben gewerkt aan het verbeteren van de gebruikerservaring van de OpenOffice-applicaties. En we hebben die in het Eclipse-ontwikkelraamwerk ingebed om de functionaliteiten naar andere applicaties te brengen.
We denken ook dat we een kanaal hebben dat de distributie ervan kan bevorderen op een manier die Sun en OpenOffice.org wellicht niet kunnen. We hebben nooit overwogen om de OpenOffice-software zelf te distribueren. Wij wilden het eerst in Notes inbouwen op een manier die voldoet aan onze verwachtingen over gebruikservaringen, testen en look-and-feel. Ik ben tot dusver tevreden over de reacties. Velen vinden het simpeler en beter georganiseerd.

3Is het niet gewoon een zet tegen Microsoft Office?
Niet specifiek. Het gaat om een standaard-documentformaat, dat mensen in staat stelt het gereedschap te kiezen dat ze zelf willen en dat elke leverancier − of het nou IBM, Sun, Google of een kleine leverancier is − een gelijke kans biedt op het bieden van iets dat de gebruiker tevreden stelt. Dit helpt IBM omdat het mensen keuze geeft. Keuze en concurrentie verlagen de prijzen en wij hebben een zo rijke productenportfolio dat – als mensen geld kunnen besparen in de basistools – wij ze graag geavanceerdere samenwerkingstools leveren. Het doorbreekt een oud denkpatroon over office-pakketten. Natuurlijke levert dat voor Microsoft wel een uitdaging op. En als dit mensen helpt anders over Lotus Notes te denken, dan is dat ook goed voor ons.

4Welke ondersteuningsopties gaat IBM bieden?
Er is gratis support via het web, waar we veel vragen kunnen beantwoorden en waar gebruikers natuurlijk ook elkaars vragen kunnen beantwoorden. Begin volgend jaar gaan we ook betaalde telefonische ondersteuning bieden, vooral voor de grote bedrijfsklanten die het idee van open source bevalt, maar zich niet senang voelen als ze nergens ondersteuning kunnen krijgen. IBM heeft daar nu eenmaal wel de infrastructuur voor.

5Wat gaat IBM bijdragen aan de OpenOffice.org-gemeenschap?
Een van de kritiekpunten op OpenOffice.org is dat het product niet geschikt is voor slechtzienden. Wij willen dat verbeteren en zijn daarvoor ook met tests bezig. En er komt meer. Op onze website kunnen mensen suggesties doen en daar kunnen we snel op reageren, bijvoorbeeld met nieuwe import- en exportfilters. Integratie met bijvoorbeeld SAP, zoals Microsoft dat met Duet doet, doen we standaard al vanuit Lotus Notes. Symphony ondersteunt de programmeertaal van OpenOffice.org. Een Braziliaanse ERP-leverancier heeft zijn software al geïntegreerd met onze spreadsheet en tekstverwerker en het Eclipse-raamwerk in Lotus Notes. Dat soort integratie kan rechtstreeks met Symphony of via Notes. Het zijn open standaarden, dus iedereen kan het. Het Eclipse-raamwerk opent Notes voor niet-Notes-specialisten en op den duur komt die openheid ook Symphony ten goede.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in