Overslaan en naar de inhoud gaan

Android dubbel zo groot als Windows 11, door Samsung-bloatware

De lichte oorsprong van smartphone-OS Android ligt ver in het verleden. Het mobiele besturingssysteem van Google heeft op Samsungs nieuwste topmodel maar liefst 60GB aan opslagruimte nodig. Wat niet zozeer te wijten is aan de oorspronkelijke OS-maker, maar aan de toestelmaker.
Galaxy-smartphones
© Samsung
Samsung

De Galaxy S23-smartphone is officieel uit en komt geleidelijk aan in handen van consumenten. Dit nieuwe high-end toestel in de Galaxy-lijn van Samsung heeft meerdere opvallende eigenschappen, waaronder relatief weinig vrije opslagruimte. De systeempartitie neemt namelijk bij ingebruikname al gelijk zo'n 60 gigabyte (GB) in beslag, meldt Ars Technica.

Vier keer groter dan op Google's Pixel

Samsung biedt zijn nieuwste Android-toptoestel aan in verschillende uitvoeringen, waarbij het gaat om maten zoals de fysiek grotere S23 Plus (en de S23 Ultra) maar ook om interne opslagruimte. De reguliere Galaxy S23 en de Plus-variant beginnen daarbij met 128 GB. (De S23 Ultra is verkrijgbaar met minimaal 256GB.) De door Samsung ingestelde systeempartitie voor Android - plus apps van de toestelmaker - pakt dus bijna de helft van die ruimte.

Niet alleen is de Android-installatie op de S23 daarmee flink groot, het loopt ook uit de pas met andere Android-toestellen. Ars Technica merkt op dat de Pixel 7 Pro van Google slechts 15GB claimt voor de systeempartitie. De 60GB van Samsung is vier keer zo groot, en twee keer zo groot als een verse installatie van Windows 11. Op een S23 Ultra kan zo'n 70GB worden geclaimd door de Android-systeempartitie. Het aftrekken van gebruikers-apps vermindert dit iets: naar een nog altijd omvangrijke 57GB.

Eigen ecosysteem plus commercie

Deze forse omvang van Android op de S23 is te wijten aan diverse apps die Samsung vooraf geïnstalleerd meelevert op zijn toestellen. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant heeft al jaren eigen apps als directe tegenhangers voor apps die Google standaard in Android stopt, zoals voor foto's en online-opslag daarvan. Zo hoopt Samsung gebruikers in een eigen ecosysteem van apps en services te kunnen vangen en daar houden.

Daarnaast verkoopt Samsung -net als sommige toestel leverende telecomaanbieders - ook ruimte aan derde partijen, die hun apps meegeleverd willen hebben op smartphones van de grote Android-toestelproducent. Bedrijven als Microsoft (Office, LinkedIn), Meta (Facebook, WhatsApp, Instagram), Netflix, Spotify en anderen hebben daar al voor betaald.

Deze praktijk doet denken aan wat applicatiemakers en securityleveranciers al jaren doen op Windows-pc's van producenten als Dell, HP en Lenovo. Belangrijk verschil tussen Windows en Android is dat dergelijke voorgeïnstalleerde toepassingen lang niet altijd te verwijderen zijn. Gebruikers kunnen dus niet zelf de ingenomen ruimte terugwinnen.

Geeneens A/B OS-opstelling

Bovendien, zo meldt Ars Technica, is er bij Samsung geen sprake van de snelle OS-updatemogelijkheid waarbij er effectief twee Android-installaties aanwezig zijn. De ene (A) is dan in gebruik terwijl updates dan worden toegepast op de andere (B). Vervolgens volstaat een snelle reboot waarbij dan wordt gewisseld naar B, waarna A nog op de achtergrond bijgewerkt kan worden.

Deze A/B-opstelling is ingevoerd met Android 7, dat in 2016 is uitgekomen. Gebruik daarvan hoeft overigens niet per se twee keer de systeempartitie te kosten. Android heeft namelijk later de mogelijkheid gekregen voor virtual A/B, waarbij sinds Android 12 ook gecomprimeerde snapshots mogelijk zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in