Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook ziet af van brein-computerhelm, en implantaten

Facebook trekt de handen af van een headset die hersengolven kan lezen om dragers daarmee te laten typen. Het onderzoeksproject Steno van het social network en een lab van de Universiteit van Californië stelt dat deze technologie potentie heeft voor mensen met spraakbeperkingen. Facebook ziet echter af van plannen voor een apparaat omdat er geen duidelijke toepassing voor de massamarkt is.
BCI-headset
© Facebook
Facebook

De gepubliceerde, nieuwe bevindingen van Project Steno worden door Facebook aangeprezen als een mijlpaal voor bain-computerinterfaces (BCI). De onderzoekspaper in het New England Journal of Medicine toont aan hoe iemand met ernstig verlies van spraakmogelijkheden via de ontwikkelde BCI-technologie met minimale vertraging kan typen door het te denken.

Hersenscanheadset

De jarenlange samenwerking tussen Facebook en het Chang Lab van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF) maakt het dus mogelijk om mensen met spraakhandicaps weer vlot te laten communiceren. Het hiervoor ontwikkelde apparaat, dat op het hoofd moet worden gedragen, decodeert de hersensignalen die worden verstuurd naar het spraakkanaal.

De software van de BCI-headset wordt nu als open source beschikbaar gesteld en Facebook deelt zijn prototypes van de hardware met onderzoekers. Dit moet de verdere ontwikkeling van "dit belangrijke werk" voortzetten, verklaart Facebook. Het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg kiest zelf echter voor een andere aanpak.

Facebookfocus op AR/VR

De BCI-concepten worden door Facebook toegepast op zijn onderzoek naar neurale interfaces die op de pols worden gedragen. Deze dienen dan voor intuïtieve input voor augmented reality (AR) en virtual reality (VR). 's Werelds grootste social network ziet dat onderzoeksgebied als de toekomst voor mens-computerinteractie. Het bedrijf blijft Project Steno wel steunen en benadrukt daarbij dat het niet geïnteresseerd is in het ontwikkelen van producten die geïmplanteerde elektroden vereisen.

AG Connect sprak eerder met Britse professor cybernetica Kevin Warwick (66), die ruim twintig jaar geleden de eerste met een microchip in zijn arm.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in