Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace tikt Samsung en Amazon op de vingers

Apple en het Nederlandse Fairphone produceren veruit het groenste mobieltje. Amazon en de Chinese elektronicafabrikanten Xiaomi, Vivo en Oppo scoren daarentegen erg slecht op milieugebied.

Dat blijkt uit een zojuist gepubliceerde ranglijst van Greenpeace, dat 17 elektronica- en techbedrijven beoordeelde op het gebruik van energie, chemicaliën en natuurlijke hulpbronnen. De milieuorganisatie is teleurgesteld dat veel techbedrijven nog altijd nauwelijks inzicht geven in de prestaties van hun toeleveranciers.

In voorgaande jaren had Greenpeace juist opvallend vaak kritiek op Apple.

Gebrek aan openheid

Vooral Amazon krijgt een tik op de vingers wegens het gebrek aan openheid over de uitstoot van broeikasgassen. Samsung verbruikt relatief veel energie. "Het bedrijf gebruikte in 2016 meer dan 16.000 GWh aan energie en slechts 1 procent daarvan was afkomstig uit hernieuwbare bronnen", schrijft Greenpeace in het begeleidend rapport.

Middenmoters in de ranglijst zijn Dell en HP. Ook Lenovo en Microsoft komen nog enigszins in de buurt van koplopers Apple en Fairphone. Samsung, Huawei en Asus kunnen nog veel verbeteren, stelt Greenpeace. Maar de vetste onvoldoendes worden uitgereikt aan Amazon en de drie Chinese fabrikanten Oppo, Vivo en Xiaomi.

Greenpeace stelt dat de bedrijven een voorbeeld kunnen nemen aan Apple, dat het eerste IT-bedrijf was dat zich committeerde aan de doelstelling om zowel de elektriciteit voor de eigen activiteiten als die van toeleveranciers volledig op te wekken met hernieuwbare energie. Apple heeft plannen om in 2020 4 GW aan duurzame energie op te wekken, waarvan de helft in China.

Fairphone doet het goed

Dat Fairphone zo goed scoort is geen verrassing. Dit Nederlandse initiatief wil zo eerlijk mogelijk een mobiele telefoon produceren. In 2013 werd het eerste model via crowdfunding op de markt gebracht, vorig jaar volgde een tweede versie. De producenten maken gebruik van eerlijk verworven mineralen zoals tantaliet uit het erts coltan, en bieden acceptabele arbeidsvoorwaarden voor assemblagemedewerkers. Bovendien is er gekozen voor recycling en hergebruik.

De eerste telefoon kostte in Nederland 325 euro voor de consument, waarvan 185 euro voor de productie zijn. KPN heeft van deze eerste editie 1000 exemplaren gekocht, die in 2014 met een abonnement op de Nederlandse markt worden aangeboden.

In 2016 kwam de Fairphone 2 op de markt. De opbouw van het toestel is deels modulair van opzet. Zo kun je onder meer de camera, de batterij en het scherm zelf vervangen. De telefoon wordt in China geproduceerd, maar de fabriek moet bereid zijn om het productieproces fair te maken.

Op 12 oktober 2016 won Fairphone-stichter Bas van Abel de jaarlijkse prestigieuze Deutscher Umweltpreis als "pionier voor een efficiënter grondstoffenbeleid in de smartphone-industrie"

Greenpeace zette Fairphone bovenaan de ranglijst, vooral vanwege het ontwerp van de smartphone. “Dit maakt het mogelijk om onderdelen van de telefoon eenvoudig te vervangen en de levensduur van het toestel zo te verlengen”, aldus Greenpeace.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in