Mobiel net evenaart glasvezel
Het betreft overigens stuk voor stuk softwarematige aanpassingen van het UMTS netwerk, dat toen het gelanceerd werd gelijke tred hield met ADSL, maar dat nu duidelijk achterblijft.
In 2009 daarentegen moet een theoretische snelheid kunnen worden gerealiseerd van wel 100 Mbps, oftewel de snelheid van glasvezel. Een Mp3 bestandje kan dan in 1,2 seconden worden verstuurd, en een speelfilm in 4 minuten en 40 seconden. Daarmee zou het mobiele netwerk voor het eerst het vaste netwerk in snelheid passeren: kabel en ADSL halen deze voorsprong niet zo snel in.
Meer upgrades
Voordat 3G LTE, de term staat voor Long-Term Evolution (100 Mbps downstream, 50 Mbps upstream) wordt gelanceerd, zijn er trouwens nog twee ‘upgrades’ van het mobiele netwerk voorzien: ten eerste MBMS (multimedia broadcast and multicast service) dat in de loop van 2007 wordt uitgerold. MBMS biedt weinig snelheidsvoordelen ten opzichte van HSPA, maar kent een hogere upload snelheid, namelijk 5,8 Mbps. Zoals de naam al aangeeft biedt deze standaard vooral mogelijkheden voor multicast, het tegelijkertijd versturen van videobeelden naar meerdere ontvangers. Ook push multimedia, het ‘duwen’ van informatie naar gebruikers, wordt vergemakkelijkt.
Volgend jaar is het de beurt aan de implementatie van de volgende standaard MIMO (Multi-In Multi-Out) met downloadsnelheden tot 28 Mbps. Belangrijk aan deze technologie is met name het robuuste ontvangstsignaal. Door inzet van slimme antennetechnologie wordt de snelheid, het bereik en de betrouwbaarheid van draadloze systemen vergroot.
Hoewel MBMS gebruikt kan worden voor televisie, is het nog geen alternatief voor DVB-H, oftewel digitale mobiele televisie. Pas met 3G LTE kunnen telecomaanbieders volledige triple play-diensten mobiel aanbieden, dus inclusief telefonie en snel internet, en dan met name op plekken waar vaste verbindingen geen reële optie zijn. Ook leent 3G LTE zich veel beter voor VoiP (Voice over IP) verbindingen.
Groeimarkt
Grote netwerkleveranciers zijn dan ook hard bezig met de voorbereidingen van LTE. Met name het Zweedse bedrijf Ericsson, dat het leveren van multimediadiensten als een belangrijke groeimarkt ziet.
Toch is de overgang naar LTE ook weer niet zo simpel. Nog los van het feit dat fabrikanten weer nieuwe toestellen moeten introduceren, is voor LTE ook spectrumuitbreiding in de 20 MHz band vereist. Daarnaast zal LTE moeten concurreren met WiMAX, een WiFi variant die vermoedelijk eerder dan LTE beschikbaar zal zijn.
Vodafone-topman Arun Sarin vindt de ontwikkeling van LTE niet snel genoeg gaan, zo liet hij in Barcelona doorschemeren. Zijn bedrijf kan daardoor op korte termijn geen ondersteuning voor LTE toezeggen.
Consumenten, vooral jongeren, blijven onverzadigbaar in hun vraag naar ‘meer, sneller en beter’ op hun mobieltjes.