Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatie wordt standaardvoor smartphone

Op het 3GSM World Congress, de vakbeurs voor mobiele telefonie die begin februari in Barcelona werd gehouden, maakte Palm de resultaten bekend van een studie die het bedrijf liet uitvoeren in zes Europese landen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De Global Mobile Mindset Audit van de maker van de bekende handheld computers toont aan dat meer dan 80 procent van de zakelijke gebruikers toegang tot Personal Information Management (PIM), waaronder te verstaan: agenda en contactinformatie, het belangrijkste voordeel vindt van een mobiele telefoon, naast bellen en tekstberichten sturen. Onder Nederlandse gebruikers is dit percentage slechts 53.5 procent.
Op 3GSM bleek dat ook voor handhelds, PDA’s en smartphones de nadruk steeds meer komt te liggen op ultradunne verpakkingen en extreme functionaliteit.

Flinterdun
Zo kwam de Canadese producent RIM, bouwer van de Blackberry, met een flinterdunne loot van dit onder zakelijke gebruikers bijzonder populaire mobieltje anned mobiel e-mail device. Opmerkelijk is dat de standaard in de BlackBerry 8800 ingebouwde GPS-ontvanger het toestel niet dikker of zwaarder maakt dan zijn evenknie, de Pearl. RIM was niet de enige aanbieder van ingebouwde GPS. Autonavigatie leek in alle opzichten bijzonder sterk in opmars.
Volgens Jean-Michel Durocher van Webraska, een Franse leverancier van mobiele GPS-oplossingen, is het thans gebruik dat de grotere telefoonmaatschappijen, van het type Vodafone en Orange, op jaarbasis circa 50 to 80 nieuwe modellen ondersteunen. Durocher voorziet dat dit jaar minimaal 10 procent van al deze modellen uitgerust wordt met een ingebouwde GPS-ontvanger. In de loop van 2008 zou dat aantal gemakkelijk kunnen oplopen tot circa 30 procent.

RFID
Helemaal nieuw was de ingebouwde RFID-tag. Het Franse Sagem had de primeur met een werkend prototype van de met een RFID-tag uitgeruste mobiele telefoon. Het toestel stelt de gebruiker in staat om draadloze betalingen uit te voeren zonder daarbij gebruik te maken van iets anders dan de telefoon en een reader. Het principe is dat de betaler over de RFID-telefoon beschikt, terwijl de ontvangende partij de reader hanteert. Volgens een medewerker van Sagem werkt de Parijse metro aan een proefopstelling met deze RFID-telefoon. Ook van Sagem was de MY750C, uitgerust met een DVB-H televisie-ontvanger van de tweede generatie. Volgens onderzoek zouden consumenten bereid zijn om een flat fee van maximaal 10 euro per maand te betalen voor gebruik van mobiele televisie. Of dat de doorbraak van mobiele televisie zal veroorzaken, valt nog te bezien. Aan de beeldkwaliteit zal het evenwel niet liggen. Producenten zoals Sagem, Samsung, RIM en Motorola toonden beeldkwaliteiten die tot voor kort ondenkbaar waren op kleine LCD-schermpjes terwijl die nu niet langer hoeven onder te doen voor die van grote beeldschermen.

Filmbeeld
Motorola lanceerde de MOTORIZR Z8. Nieuw aan deze slider is dat het toestel tijdens het openen van het toetsenbord een zogenaamde ‘fit-to-face’-ronding krijgt. Maar vooral is opmerkelijk dat Motorola zich met de introductie van dit toestel voor het eerst ook als content provider profileert. De meegeleverde Micro SD-kaart kan volgens de producent tot maximaal 10 volledige, zij het sterk gecomprimeerde speelfilms bevatten. Speelfilms kunnen tegen betaling worden gedownload van de site van Motorola. De Micro SD-kaart lijkt overigens op weg om de nieuwe norm te worden.
Sandisk, wereldwijd een van de meest toonaangevende producenten van geheugenkaartjes, kondigde op 3GSM een Micro SD-kaart aan van 4 GB. De maximale capaciteit tot nu toe was 2 GB. Sandisk verwacht dat de meeste producenten van mobiele telefoons nog voor het einde van dit jaar omschakelen van Mini SD naar Micro SD. Jason Whetstone van Sandisk sprak daarbij de verwachting uit dat de wet van Moore voorlopig geldig blijft voor draagbare geheugens. Dat wil zeggen dat Sandisk voorlopig elk jaar minimaal een verdubbeling blijft voorzien van de maximale opslagcapaciteit van geheugenkaartjes.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in