5G-veiling vandaag van start
Inzet van de veiling is niet alleen het binnenhalen van vergoedingen voor gebruik van de te veilen frequenties. Het Agentschap Telecom is uit op goede concurrentie in Nederland en wil daarvoor dat er minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie zijn. Hiervoor heeft de telecomtoezichthouder de regel opgesteld dat deelnemende marktpartijen over maximaal 40 procent van het totaal aantal beschikbare frequenties kunnen beschikken.
3G tot en met 5G
De frequenties waar bedrijven vanaf deze ochtend op kunnen bieden, omvatten naast 5G ook 4G en zelfs 3G. Het is niet openbaar bekend welke partijen er precies meedoen aan deze multibandveiling. De mobiele operators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo doen in ieder geval mee. Voor de mogelijke digitale innovaties noemt het Agentschap Telecom toepassingen in de zorg, landbouw en mobiliteit.
Een voorbeeld van eerstgenoemde toepassingsgebied is operaties die op afstand worden uitgevoerd en waarbij lage latency dus van kritiek belang is. Het tweede toepassingsgebied omvat dronegebruik door boeren. En laatstgenoemde 'markt' voor 5G-innovaties kan bijvoorbeeld zelfrijdende - of 'meesturende' - auto's en bezorgdiensten omvatten. De mogelijkheden van 5G kunnen voor de veiling dus ook partijen aantrekken die geen traditionele telecomaanbieders zijn.
Één van twee veilingen
Het bieden op de frequenties is vanmorgen om 10:00 uur begonnen en gebeurt via een elektronisch veilingsysteem. De veiling loopt zolang er geboden wordt, meldt de NOS. Tijdens het bieden is volledige radiostilte verplicht over de voortgang, om het veilingproces niet scheef te trekken.
Bij de vorige veiling, van frequenties voor 4G, hebben telecomaanbieders een recordbedrag van in totaal 3,8 miljard euro neergelegd. De verwachting voor 5G is flink lager, wat mede te wijten kan zijn aan het feit dat dit nu slechts de eerste veiling is van twee stuks. Eind volgend jaar of begin 2022 volgt een tweede veiling, voor de frequentie van 3,5 GHz. Het kabinet heeft eind vorig jaar de verwachting geuit dat de eerste veiling zo'n 900 miljoen euro gaat opleveren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee