Overslaan en naar de inhoud gaan

AG Report Mobility: Windows Mobilewint marktaandeel

Met straatlengte voorsprong geldt het Finse Nokia als dé nummer één in mobiele telefonie. Werden wereldwijd tot dusver circa drie miljard mobiele telefoons verkocht, dan was de helft daarvan een Nokia-toestel. Van dat anderhalf miljard stuks zijn er volgens Nokia zelf op dit moment nog ruim 850 miljoen toestellen in gebruik. Alle smartphones van Nokia zijn uitgerust met het besturingssysteem Symbian.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Daarvan is de versie S60 met een marktaandeel van 60,5 procent volgens marktvorser Canalys het populairst.
Een goede tweede is Microsoft, met Windows Mobile (WM). Microsoft, dat zelf geen toestellen produceert, is voor de populariteit van WM afhankelijk van andere producenten. In toenemende mate echter blijken die producenten bereid om WM te gebruiken. In het geval van Palm blijkt zelfs dat deze producent WM voor bepaalde type toestellen in gebruik neemt naast het eigen Palm OS dat een marktaandeel heeft van minder dan twee procent.
Het Canadese Research in Motion (RIM), bekend van de BlackBerry, heeft de derde marktpositie op het vlak van smartphones, met bijna vijf procent van het totaal. RIM heeft een eigen besturingssysteem en biedt geen andere toestellen aan dan telefoontjes die draaien op dat eigen OS.

Ecosysteem
Het Zuid-Koreaanse Samsung daarentegen biedt, net zoals Palm, naast toestellen met het eigen OS ook WM-toestellen aan. Overigens verkoopt Samsung ook toestellen met Symbian. Inès van Gennip, marketingmanager bij Samsung, verwacht dat de trend zich doorzet in de richting van WM. “In 2007, maar ook daarna zullen we de nadruk blijven leggen op Windows Mobile naast Symbian en het eigen OS.” RIM en Nokia houden wat dat betreft echter de boot af. Scott Totzke, vicepresident Global Security Group bij RIM, zegt dat de BlackBerry vooralsnog een riante positie inneemt en zal blijven innemen dankzij het feit dat alleen al 650 verschillende partners continu nieuwe applicaties ontwikkelen voor de BlackBerry. “Wij hebben een zeer uitgebreid en levendig ecosysteem van ontwikkelaars”, zegt Totzke. Daar stelt Microsoft tegenover dat er zo’n 18.000 ontwikkelaars gecertificeerd zijn voor WM.

Beveiliging
Er zijn meer zaken die wijzen in de richting van een langzaam maar zeker groeiend marktaandeel voor Microsoft. Lang bestond de grote aantrekkingskracht van BlackBerry voor zakelijk gebruikers uit het feit dat RIM de enige producent was die push e-mail bood. Maar met ingang van versie 5 van WM biedt ook Microsoft push e-mail. Gold tot voor kort BlackBerry als het best beveiligde platform, dan geldt dat voordeel nauwelijks meer.
In november vorig jaar werd bekend dat de AIVD de BlackBerry niet veilig genoeg genoemd zou hebben. Bij navraag bleek echter dat de AIVD slechts gezegd had dat de BlackBerry niet veilig genoeg was voor de opslag van staatsgeheimen. Evert-Jan Westera, bij de Tweede Kamer verantwoordelijk voor ICT, koos eerder dit jaar voor Microsoft WM. Volgens Westera is het goed mogelijk om WM te gebruiken zonder dat de beveiliging in gevaar komt.

Samenwerking
Op 3GSM, dé beurs voor mobiele telefonie, die eerder dit jaar gehouden werd in Barcelona, vertelde een geëmotioneerde Jarkko Sairanen dat Nokia onder geen beding een WM-toestel op de markt zou brengen. Sairanen sprak als vicepresident Corporate Strategy van Nokia. Op 28 augustus van dit jaar echter kondigden Nokia en Microsoft in een gezamenlijke persmededeling aan dat beide bedrijven de handen in elkaar hadden geslagen “met als resultaat een nieuwe suite met Windows Live-services die speciaal voor Nokia-toestellen is ontworpen”. Nokia-gebruikers met S60-toestellen konden vanaf dat moment de nieuwe suite downloaden waarmee ze Windows Live Hotmail, Windows Live Messenger, Windows Live Contacts en Windows Live Spaces kunnen gebruiken. Vanaf volgend jaar hebben klanten die compatibele Nokia S40-toestellen kopen eveneens toegang tot deze Live-services van Microsoft.
Een en ander betekent vooralsnog niet dat Nokia een Windows Mobile-toestel op de markt brengt.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in