Apple ruilt IBM in voor Intel
Ongeveer over een jaar zullen de eerste Macintoshes met Intel-chips op de markt komen. Eind 2007 zal de hele productlijn met processors van Intel zijn uitgerust. Nadat eerder al een pact met Microsoft was gesloten, omarmt Apple hiermee de tweede peiler onder het regelmatig door het bedrijf verguisde Wintel-platform.
Topman Steve Jobs meent dat Intel ‘verreweg de sterkste processor-roadmap’ heeft. Apple is vooral teleurgesteld over het onvermogen van IBM om de klokfrequentie van de PowerPC 970, alias G5, tot 3 gigahertz op te stuwen. Ook bestaat frustratie omdat IBM nog steeds geen energiezuinige variant van de G5 voor notebooks produceert.
Jobs onthulde dat Apple al sinds de introductie van het besturingssysteem Mac OS X ‘bij wijze van verzekeringspremie’ in het geheim versies heeft ontwikkeld voor de x86-architectuur van Intel. Doordat OS X gebaseerd is op Unix, was het opnieuw compileren voor Intel-chips relatief eenvoudig. Volgens Jobs geldt hetzelfde voor de applicaties. Hij demonstreerde ook het hulpprogramma Rosetta, waarmee bestaande OS X-applicaties ongewijzigd op een Intel-machine werken.
Apple levert speciaal voor ontwikkelaars een 999 dollar kostende Developer Transition Kit. Deze bestaat uit een computer met Intel-processor, voorlopige versies van het besturingssysteem en diverse migratietools. Intel komt later dit jaar met een reeks ontwikkeltools voor Apple, waaronder C/C++ - en Fortran-compilers.
Microsoft en Adobe kondigden aan nieuwe applicaties te ontwikkelen die zowel op PowerPC als Intel werken.
Nog niet duidelijk is welke Intel-processors Apple precies gaat gebruiken. Jobs gaf evenmin uitsluitsel over het lot van Mac OS 9-applicaties. Op dit moment biedt OS X in de zogeheten Classic-modus nog wel ondersteuning voor OS 9-toepassingen.
De huidige PowerPC G5-processor wordt gemaakt door IBM, de G4-processor door Freescale, de verzelfstandigde halfgeleidertak van Motorola. Voor IBM betekent het verlies van Apple als klant vooral gezichtsverlies. Ingewijden menen dat IBM overigens nauwelijks een traan zal laten omdat Apple een relatief kleine en lastige afnemer is. IBM zal zich nu concentreren op toepassing van de Power-technologie in servers en spelcomputers. Freescale zegt in een sussende brief aan het personeel dat Apple slechts 3 procent van de omzet vertegenwoordigt.
Jobs maakte ook bekend dat de eerstvolgende versie van MacOS (10.5) de codenaam Leopard krijgt en eind 2006, begin 2007 klaar is. Rond dezelfde tijd wil Microsoft met Longhorn, de opvolger van Windows XP, op de markt komen.