Apple verrassend snel met Intel-Macs
Apple kondigde in juni 2005 aan de PowerPC-chips van IBM en Freescale (voorheen Motorola) te verruilen voor processors van Intel.
De computerfabrikant vreesde dat het PowerPC-platform in de toekomst onvoldoende prestaties zou bieden om de wedloop met Windows-pc’s te kunnen volhouden.
Indertijd was de verwachting dat de eerste Intel-Macs medio 2006 op de markt zouden komen. Volgens Jobs is de ontwikkeling versneld omdat Apple, toen de knoop was doorgehakt, popelde om een nieuwe start te maken. Eind dit jaar zijn alle Macs van Intel-chips voorzien.
Saaie kastjes
Apple geeft hoog op over de prestaties van de nieuwe Macs. Volgens Jobs wisten de ontwerpers hogere prestaties uit de processors van Intel te persen dan fabrikanten van Windows-pc’s, in een Amerikaanse Apple-commercial schamper aangeduid als ‘saaie kleine kastjes die plichtmatig saaie kleine taakjes uitvoeren’. Zo zou de nieuwe iMac ‘tot twee keer sneller’ zijn dan zijn voorganger. De op de consument gerichte iMac heeft een ingebouwde iSight-webcam die een vier keer zo hoge resolutie biedt als de bestaande iMac.
De notebook MacBook Pro zou zelfs vier tot vijf keer beter presteren dan de huidige Powerbook met 1,67 GHz G4-processor, vooral dankzij toepassing van een Front Side Bus van 667 MHz en van DDR2 SDRam-geheugenchips.
Overvallen
Sommige softwareleveranciers zijn overvallen door de voortijdige introductie, waar Apple ze niet over had ingeseind. Bestaande PowerPC-applicaties draaien met behulp van de in het besturingssysteem Mac OS X Tiger ingebouwde vertaalsoftware Rosetta ook op de nieuwe Macs. Volgens Apple is bij Rosetta geen sprake van emulatie - waar de prestaties doorgaans sterk onder lijden - maar van ‘dynamische vertaling’ van het merendeel van de programmacode.
Een reeks Pro-applicaties van Apple zelf is echter niet compatibel met Rosetta. Gebruikers zullen, weliswaar met korting, nieuwe versies moeten aanschaffen. Dergelijke applicaties met het ‘Universal’-logo kunnen op beide platforms draaien.
Volgens Jobs heeft Apple geen maatregelen getroffen om te verhinderen dat gebruikers Windows op de nieuwe Macintoshes installeren.
De nieuwe iMac, uiterlijk identiek aan het oude model, is direct verkrijgbaar. In Nederland kost de eenvoudigste versie met een kloksnelheid van 1,83 gigahertz 1379 euro. Er is ook een snellere uitvoering van 2,0 GHz leverbaar. In februari volgt de MacBook Pro, in uitvoeringen van 1,67 en 1,83 GHz. Het basismodel kost 2139 euro.
Intel-topman Paul Otellini, gehuld in een in chipfabrieken gebruikelijk ‘bunny suit’, bood Apple-collega Steve Jobs de eerste wafer met Core Duo-processors aan.-- foto: epa