Digitale diensten verdringen analoge tv
Capelle aan den IJssel en omstreken zijn als eerste aan de beurt voor een definitief afscheid van het oude televisiesignaal. Daarna volgen andere regio's. Met de overstap zijn geen extra abonnementskosten voor de klant gemoeid. Ook oude televisies kunnen digitale televisie aan. Daarvoor krijgen ze een kabelkastje, de zogeheten decoder. Voor tweede, derde en meer tv-toestellen zijn dan wel extra decoders per televisie nodig. Dit brengt wel kosten met zich mee.
Zo'n 10 procent van de VodafoneZiggo-klanten kijkt nog volledig analoog. Naast de ongeveer 300.000 tv-kijkers die nog niet over zijn op digitaal gebruiken veel mensen het analoge signaal voor de tweede of derde tv in huis. Dat gaat in totaal om 800.000 televisies. Het bedrijf denkt niettemin dat Nederland nu klaar is voor de omschakeling naar digitaal, aldus een zegsvrouw.
Nieuwe inkomsten en kostenbesparing
Digitale televisie bestaat al jaren in Nederland. De beeldkwaliteit is over het algemeen aanmerkelijk hoger en digitale tv biedt mogelijkheden voor onder meer interactieve televisie en internetdiensten. Ziggo zegt dat klanten er ook zenders bij krijgen.
Het in de lucht houden van analoge tv naast het digitale signaal brengt extra kosten met zich mee. Daarnaast kan Ziggo door het schrappen van analoge tv de vrijkomende bandbreedte op de kabel gebruiken voor andere diensten en snellere verbindingen. Zo biedt het ruimte voor het aanbieden van zenders en uitzendingen in 4K-beeldkwaliteit, de opvolger van HD.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee