Driekwart miljard gloort voor robotpizzeria
De investeringsdeal is nog niet rond, maar bronnen van ZDnet zeggen dat de gesprekken daarover in een vergevorderd stadium verkeren.
Zume bakte de eerste pizza in april 2016 in Mountain View. Inmiddels levert het bedrijf al pizza's af in San Francisco, heel Silicon Valley en verre omstreken. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van alle moderne technologie die kan helpen het proces te verbeteren, van industriële automatisering tot predictive analysis.
Data-analyse bekort levertijden
Zo bekort het bedrijf bijvoorbeeld de bezorgtijden door te voorspellen welke ingrediënten (toppings) in een bepaald gebied het meest populair zullen zijn en wanneer er piektijden in de bestellingen ontstaan. Daarbij worden allerlei databronnen betrokken, zoals de tijden van sportuitzendingen.
Robots kneden deeg, rollen de piza's uit en verdelen de tomatensaus en de topping over de pizza's. Ze schuiven ze daarna in de ovens. Het afbakken gebeurt in de auto's waarmee de pizza's worden afgeleverd. Het bedrijf heeft slechts een paar medewerkers om voorraden aan te vullen en voor het afleveren. Toch claimt het bedrijf de ambachtelijkheid hoog in het vaandel te houden. In 2016 werd pizza-expert Robert Medina binnenboord gehaald om te waken over de optimale deegkwaliteit.
Automatiseringsrace
Overigens is Zume niet de enige pizzabakker die zich op automatisering stort. Ook de Domino's in Silicon Valley experimenteert met geautomatiseerd bakken net als de lokale uitbater Little Caesars.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee