'Huawei-ban vertraagt 5G in EU met 2 jaar'
De Vodafone-CEO heeft zijn waarschuwing, een opsteker voor het internationaal onder druk staande Huawei, gegeven op het Mobile World Congress dat deze week plaatsvindt in Barcelona. Zijn voorspelling van zeer hoge kosten geldt voor zowel telecomaanbieders als ook voor consumenten, die uiteindelijk de rekening gepresenteerd krijgen. Deze kostenkwestie betreft dan het omwisselen van Huawei-apparatuur voor systemen van een ander merk.
Achterstandspositie
Dergelijk hardwarewerk als gevolg van een eventuele ban op Huawei in de EU zou Europese landen een achterstandspositie bezorgen in de uitrol van 5G-netwerken. Read spreekt van "waarschijnlijk twee jaar" als tijdsbestek voor de vertraging indien de Chinese leverancier van telecomapparatuur in de ban wordt gedaan. Dat zou Europa opzadelen met een structureel nadeel, aldus de Vodafone-CEO.
"De VS heeft dat probleem natuurlijk niet, want ze plaatsen geen Huawei-apparatuur [in hun netwerken - red.]", schrijft CNBC op uit zijn mond. In de Verenigde Staten heeft de Chinese firma weinig voet aan de grond gekregen, nadat het zich eind 2013 bewust terugtrok van die markt. Dit vanwege Amerikaans wantrouwen voor de nationale veiligheid. Daarna is Huawei zich expliciet op Europa gaan concentreren, met telecomapparatuur én smartphones.
Verdere vrees
Ondertussen speelt er nu in de VS op politiek niveau een wens om Huawei-apparatuur geheel uit te bannen. Dit zou dan niet nieuw gebruik voor nog uit te rollen 5G-netwerken betreffen, maar bestaand gebruik in bijvoorbeeld het electriciteitsnetwerk van de VS, schrijft The Register. De tweepartijdige Senate Intelligence Committee heeft het Amerikaanse ministerie voor Energie én het ministerie voor Homeland Security het advies gegeven om bepaalde Huawei-hardware (netwerkverbonden inverters voor zonne-energie) te weren voor nutsvoorzieningen.
Verder verricht de Amerikaanse overheid lobbywerk bij bondgenoten, ook in Europa, om Huawei-apparatuur in de ban te doen. Dit vanwege zorgen om de mogelijkheid van cyberspionage door de Chinese overheid. Huawei spreekt dit met klem tegen: het plegen van spionage zou het bedrijf kapotmaken, argumenteert topman Ryan Ding. Tot op heden is er geen bewijs voor de verdenkingen en beschuldigingen.
Trump ondermijnt
Toch dreigt de VS, bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, met maatregelen tegen landen die hardware aanschaffen van de Chinese leverancier. De Amerikaanse president Trump heeft het lobbywerk en de dreigende boodschap van zijn BZ-minister onlangs ondermijnd met de mededeling dat Huawei 'op tafel ligt' bij de lopende handelsoorlog met China. Daarbij heeft Trump aangegeven dat zijn regering gaat praten met openbaar aanklagers en de procureur-generaal over het juridische onderzoek naar Huawei's handelspraktijken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee