Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel laat AMD Inside, versus AMD

De vijand van mijn vijand is mijn vriend, luidt een bekend gezegde. Maar in de ICT-industrie is het lang niet altijd zo duidelijk. Intel laat AMD nu noodgedwongen binnen, maar zet daarmee die concullega een beetje een hak. Of toch niet?
Intel Core met AMD Vega
© Intel
Intel

Het kleine, gevallen AMD is met zijn Ryzen-processors op de weg terug. Tenminste, wat prestatieniveau en ook prijs/prestatieverhouding betreft. Alleen is Intel nog altijd vele malen groter. Die David/Goliath-situatie verandert niet ineens als de kleinere partij een interessante propositie heeft.

De inertie van ecosystemen

Intel heeft immers de hechte relaties, de trouwe afnemers en de complete pc-componentenindustrie die allemaal zijn ingericht op ‘Intel Inside’. Moederbordmakers en pc-producenten tuigen niet zomaar even een andere productielijn op. Dat kost namelijk tijd, geld en moeite. Zij moeten dan investeren, testen, valideren, marketen en verkopen. En dat in een computermarkt die aan de pc-kant onder enorme druk staat en die aan de serverkant flinke concurrentie kent.

Concurrentie is voor Intel en AMD de aloude realiteit, maar nu toch ook met samenwerking. Intel heeft nu net nieuwe processors aangekondigd die voor grafische vermogen betere prestatieniveaus bieden dankzij AMD’s GPU’s. Intel combineert de nieuwe Vega-chips van AMD met zijn eigen Core i-processors in één multichip-module. Deze verrassende samenwerking is afgelopen november aangekondigd en wordt nu al gerealiseerd.

De pas afsnijden?

Nagenoeg tegelijkertijd kondigt AMD zijn eigen combinatie van CPU met GPU aan. Intels aankondiging van Core plus Vega lijkt dus de komst van Ryzen plus Vega de pas af te snijden. Een pc-partner als HP houdt het bij een keuze tussen de nieuwe Intel/AMD-combo of de bekende Intel/Nvidia-combo.

Ecosysteem-gewijs maakt Intels chipcombinatie meer kans dan AMD’s optelsom. Intel prijst in zijn persaankondiging de mogelijkheden voor creatievelingen, gamers en ook VR-toepassingen. Reviewers dromen weg bij de gedachte aan laptops die moderne topgames (triple-A games) op behoorlijk hoge resolutie vlot kunnen draaien. Maar er spelen meer factoren mee.

Kwestie van tijd en markten

De omarming door Intel geeft AMD namelijk de inkomsten, tijd en ademruimte om aan zijn terugkeer te blijven werken. Daarbij is de oude Intel-rivaal niet alleen uit op de klassieke pc-kernmarkt van de x86-reus. Ook de traditioneel lucratieve servermarkt ligt in het vizier, inclusief de opbloeiende cloudmarkt.

De serverwereld kent al jaren een stevige leveranciersconcurrentie en staat tegenwoordig onder druk van cloudmarkt. Grote aanbieders vormen ogenschijnlijk een grote serverafzetmarkt, maar zij doen daarbij ook aan eigen ontwerp en eigen componenten-inkoop. Daar heeft AMD eerst cloudgigant Microsoft en vervolgens de Chinese internetreus Baidu aan de haak geslagen.

ARM, AI en innovatie

Microsoft heeft het niet alleen met zijn software en services gemunt op de cloudmarkt. De Windows-maker werkt actief samen met ARM-chipreus Qualcomm, die wel de Intel van de smartphonemarkt wordt genoemd. Daar doemt dus een nieuwe vijand op voor Intel, die Qualcomm al is tegengekomen in de mobiele markt.

Ondertussen ontpopt GPU-chipmaker Nvidia zich ook tot grotere en meer directe Intel-concurrent. Nvidia boekt succes op het gebied van machine learning, deep learning en AI (artificial intelligence), voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's. Voor die zware, in de mode zijnde toepassingen pitcht en verbetert AMD zijn grafische Vega-chips. Natuurlijk stort ook Intel zich op deze groeimarkt. Techbeurs CES is nu toneel van deze verwikkelingen, die dit jaar zullen doorzetten.

Dus wat is de vijand van de vijand van mijn vijand? Een vriend? Misschien, maar mogelijk toch ook een vijand. Eventuele vriendschappen zijn slechts van tijdelijke aard.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in