Overslaan en naar de inhoud gaan

Intels nieuwe Core-topmodel vreet energie, maar is wel heel snel

De concurrentiestrijd tussen Intel en AMD krijgt een nieuwe oppepper door nieuwe topmodellen van de twee makers van x86-processors. AMD komt met een Ryzen-topchip die dankzij gestapeld geheugen flinke prestatiewinst biedt. Intel pareert dat met een nieuw Core i9-topmodel dat de snelheidskroon claimt, maar daarvoor flink meer stroom verbruikt.
Alder Lake S-series
© Intel
Intel

De nieuwe Core i9-12900KS is wel van de twaalfde Intel-generatie waarin de producent krachtige rekencores combineert met energiezuinige cores. Dit naar voorbeeld van smartphones én Apple's zelfontworpen M1 ARM-processors voor zijn Mac-computers. De Mac-maker weet daarmee hoge prestaties te behalen én laag energieverbruik (plus daarmee gepaard gaande stille koeling).

GHz-race?

In contrast daarmee staat de i9-12900KS die een piekkloksnelheid van 5,5 GHz weet te halen, maar daarvoor wel 150 Watt aan vermogen vereist. De KS-uitvoering is een speciale variant van het voorgaande topmodel, de i9-12900K, die toekan met 'slechts' 125 Watt en daarmee 5,2 GHz haalt. Beide processors hebben acht performance-cores (met dual-threading) en acht efficient-cores (die single-threaded zijn). De nieuwe KS-chip kan op twee cores z'n kloksnelheid laten pieken naar 5,5 GHz.

Terwijl Intel daarmee de snelheidskroon claimt, heeft AMD eerder deze maand ook een snelheidsmonster aangekondigd. De aankomende Ryzen 7 5800X3D is een 'opgevoerde' variant van de reguliere 5800-processor. Het nieuwe topmodel van de Intel-concurrent is niet slechts méér overgeklokt dankzij hoger energieverbruik. AMD voorziet zijn X3D van driedimensionaal gestapeld cachegeheugen in de processor. De producent claimt daarmee de i9-12900K voorbij te streven, in games, meldt Ars Technica. Over een vergelijking met Intels flink duurdere KS-variant is nu nog niets bekend. Beide chips moeten in april uitkomen.

Softwareproblemen

Intel voert in de twaalfde generatie van zijn Core-processors een zogeheten 'big.little'-chipontwerp. Dit heeft aanvankelijk wel voor softwareproblemen gezorgd. Eind vorig jaar bleek dat Windows-software die beveiligd is met digital rights management niet functioneert op de nieuwste chips. De DRM-techniek denkt dat twee computers tegelijk dezelfde toepassing draaien en blokkeert dan deze ogenschijnlijke 'piraterij'. Intel ging met ontwikkelaars werken aan maatwerkoplossingen voor dit probleem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in