Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet komt waarschijnlijknooit uit het stopcontact

Het was een mooie gedachte: de grond ligt vol met elektriciteitskabels en als je die kunt gebruiken voor het verspreiden van breedbandige digitale informatie dan hoeven er geen extra kabels te worden bijgelegd. De elektriciteitsmaatschappijen zagen daar wel wat in. Diverse proefprojecten werden gehouden, bijvoorbeeld door RWE in Duitsland en Essent in Arnhem. Toentertijd werd gesproken van een succesvolle proef, maar die geluiden zijn nu verstomd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Er zijn nog teveel technische obstakels die direct zijn terug te voeren op de wetten van de elektriciteitsleer.
Het is erg lastig om een hoogfrequent signaal te laten lopen over een netwerk dat speciaal is gebouwd voor de distributie van een zeer laagfrequent en energierijk signaal. Het elektriciteitsnet is geoptimaliseerd voor een wisselspanning van 50 hertz en signalen met een andere frequentie kunnen hun weg op zo’n infrastructuur maar moeilijk vinden. Lange leidingen naast elkaar vormen een condensator, die voor hoogfrequente signalen werkt als een soort kortsluiting. En de aanwezigheid van een spoel in een leiding zal ervoor zorgen dat een hoogfrequent signaal wordt tegengehouden.

ADSL
Maar het zijn niet alleen technische problemen waardoor de elektriciteitsmaatschappijen van hun plannen rond internet via het lichtnet teruggekomen. Dat is een technische, maar zeer zeker een economische overweging. Toen de proeven werden gehouden was ADSL nog niet op zo’n grote schaal als nu in gebruik. Modems voor ADSL waren nog duur en het leek economisch aantrekkelijk om het elektriciteitsnet als alternatief te gebruiken. Door schaalvergroting in de ADSL-wereld is dat prijsvoordeel verdwenen.
De stroomleveranciers zien meer in de exploitatie van een apart net voor distributie van digitale informatie. Essent, bijvoorbeeld, dat aan de weg timmert met het netwerk @Home. Enkele weken geleden werd dat net opgewaardeerd naar een capaciteit van 40 Mb/sec. Met een abonnement op dit net, Intensief 40.000 genaamd, kunnen gebruikers gegevens binnenhalen met een snelheid van 40 megabit per seconde. De snelheid upstream (naar de server toe) is standaard 8 Mb/sec, maar kan door bijbetaling worden verhoogd worden tot 40 Mbps. Essent Kabelcom ziet in de nabije toekomst opwaardering van 40 naar 100 Mbps, zonder dat er iets aan de aansluiting of het net veranderd hoeft te worden.

Korte afstand
Toch is internet via het stopcontact nog niet helemaal van de baan. “Wat in groter verband een nadeel is, kan op kleine schaal een voordeel zijn”, zegt Jerry van der Hee van de firma Netgear. Dit bedrijf maakt zend/ontvangers voor gebruik op het lichtnet in kantoor of huis. Daarmee kan dus binnen een pand weldegelijk dataverkeer via het 220V net lopen. “Waar de stroomkabel het pand binnenkomt zit ook de kWh-meter, een apparaat dat standaard is voorzien van spoelen. Die zorgen ervoor dat de hoogfrequent informatie niet buiten het pand kan komen”, aldus Van der Hee. Desondanks kiest Netgear ervoor om de signalen die over het stroomnet worden verstuurd standaard te versleutelen. De encryptie zorgt ervoor dat, mocht een signaal bij de buren terecht komen, deze er niets mee kunnen.
Met de nieuwste zend/ontvanger van Netgear, de HDX 101, is een bandbreedte van maximaal 200 Mbps, wat aanzienlijk hoger is dan de 40 Mbps van Essent. Die snelheid wordt overigens alleen gehaald wanneer de stations op korte afstand van elkaar worden gebruikt en ze direct in een stopcontact worden gestoken. Het gebruik van een verlengsnoer – wat door de leverancier ten sterkste wordt afgeraden - zorgt voor extra verliezen van het hoogfrequente signaal. In Canada adverteert de firma Corinex Communications met een zogeheten Multi Dwelling Unit Gateway, die een bandbreedte van 600 Mbps over het stroomnet mogelijk moet maken. Dan zal de kwaliteit van het stroomnet zeer zeker een belangrijke rol spelen.
In een klein kantoor kan het wel een probleem zijn indien de stopcontacten op verschillende fasen van het lichtnet zijn aangesloten. Het verbinden van een router in de ene fase en een pc in de andere fase lukt dus niet via het lichtnet.

Verschuiving
De Europese Commissie had breedband via het stroomnet in 2002 hoog in het vaandel staan. Het was een kernpunt in het in 2002 gepubliceerde EC-plan eEurope 2005, om “internet voor iedereen” mogelijk te maken. Maar inmiddels is het accent verschoven naar een draadloze techniek, zo meldt de Commissie op zijn website, zodat mensen zonder welke kabel dan ook toegang krijgen tot internet.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in