KNMI: Starlink-satellieten risico voor nauwkeurige weersverwachting
Starlink is een onderdeel van SpaceX - het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk - dat via satellieten breedbandverbindingen naar afgelegen plekken probeert te brengen. Die verbindingen worden momenteel verzorgd door zo'n 4.000 satellieten, die verbinding maken met speciale schotels op aarde, waarmee gebruikers het netwerk kunnen ontvangen.
Maar die schotels zorgen dus voor verstoringen, zo vertelt Ad Stoffelen, satellietonderzoeker bij het KNVI, aan NU.nl. "Het signaal van een Starlink-schotel is op onze weerkaarten vaak te zien als een heldere stip, alsof er veel waterdamp in de lucht zit. Onze weersatellieten meten de natuurlijke straling van waterdamp. Die straling is bijna hetzelfde als het radiosignaal van een Starlink-schotel." Die verwarring is bovendien moeilijk te verhelpen, gezien het radiosignaal niet zomaar aangepast kan worden.
Volgens Stoffelen moeten de locaties met een Starlink-schotel mogelijk uitgesloten worden in de metingen van het KNMI. Maar hoe meer gebieden uitgesloten worden in de metingen, hoe minder nauwkeurig de weersvoorspelling wordt. Probleem is bovendien dat de weersverwachting onder meer afhangt van de lucht boven de oceaan en de Noordpool, waar steeds vaker Starlink-internet gebruikt wordt.
Internationale zorgen
Starlink is niet de enige organisatie die satellietnetwerken aanbiedt. Ook andere bedrijven werken hieraan. Daardoor zijn meteorologen bang dat de problemen alleen maar groter worden. Het KNMI is dan ook niet de enige organisatie die zich zorgen maakt. Volgens NU.nl spraken internationale weerkundigen hun zorgen uit tijdens een jaarlijks congres voor meteorologen in de Amerikaanse stad Denver.
Meteorologen zijn bovendien niet de enigen die zorgen hebben over de satellietnetwerken. Ruim twee jaar geleden gaven astronomen al aan erg veel last te hebben van de satellieten, onder meer omdat ze zonlicht weerkaatsen en omdat niet altijd duidelijk is waar de satellieten zich bevinden. SpaceX tekende eerder deze maand echter een overeenkomst met de National Science Foundation, waarin het bedrijf belooft maatregelen te nemen tegen de overlast voor astronomen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee