Nederland krijgt flink deel van Europese fabriek fotonische chips
Eindhoven en Enschede gaan belangrijke onderdelen herbergen voor een Europese proeffabriek voor fotonische chips. De Europese Unie hoopt koploper te worden in de nieuwe fotonica-technologie en steekt 380 miljoen euro in het project, waarvan 133 miljoen in Nederland.
Nederlandse universiteiten en bedrijven zijn al langer goed in fotonica, waarbij chips informatie overbrengen via licht in plaats van via elektronen. Dat kan zuiniger, sneller en goedkoper en belooft dus veel voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto's en medische diagnoses. Nederland investeert zelf ook veel geld in de ontluikende industrie, in de hoop dat er nieuwe 'kampioenen' als de succesvolle chipmachinemaker ASML opstaan.
Versus VS en China
De EU heeft de laatste jaren vaak het nakijken bij nieuwe technologieën, waarmee doorgaans de Verenigde Staten en China gaan strijken. Het is de bedoeling het hele productieproces voor fotonische chips, van het laboratorium tot de productiehal, in Europa te houden.
De technische universiteiten van Eindhoven en Twente en kennisinstituut TNO gaan de nieuwe proefproductielijnen opzetten. Het project kan medio volgend jaar van start, meldt minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. Hij spreekt van "goed nieuws. Voor het Nederlandse innovatieklimaat als geheel en voor de betrokken mkb-bedrijven die hieraan hard werken".
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeOp https://www.ndax.eu/wzBrKdaCc-G3X-7JGvoG.mp4 is de aankondiging te vinden op RTLZ van de fabriek voor fotonische chips van de Universiteit Twente. Op https://photos.app.goo.gl/ueWsVN4XGSHGce566 kun je wat achtergrond info vinden van Chiptech in Twente. Op https://www.qu-pic.eu kun je volgen welke Quantum Fotonische Chips in ontwikkeling zijn, bijvoorbeeld voor de Quantum Computers van QuiX Quantum. Op https://shorturl.at/BkuAQ kun je een video vinden op de Universiteit Twente over de geplande productie faciliteiten voor fotonische chips, waaronder Quantum Universal Photonic Integrated Circuits.