Onderzoek naar energiezuinige datacenters bij UT
Het programma wil uiterlijk 2023 een proefopstelling van een energiezuinig datacenter hebben draaien, schrijft het op de website. Deze opstelling wordt modulair opgebouwd waardoor functionaliteiten en modules eenvoudig in of uit te pluggen zijn. Zo wordt het testen van nieuwe componenten en prototypes eenvoudig. Daarna willen de onderzoekers van het programma stapsgewijs op basis van nieuw onderzoek de proefopstelling verbeteren.
Verschillende disciplines
Bij het programma Low-energy Datacenters zijn wetenschappers van verschillende disciplines betrokken. Bijvoorbeeld op het gebied van AI voor het slimmer, en dus zuiniger, inzetten van de rekencapaciteit van datacenters en koelen van systemen. Andere onderzoekers ontwikkelen slimme materialen voor beter warmtemanagement en efficiëntere data-opslag. Op chipgebied werkt de universiteit aan fotonische chips, die geen warmte produceren en daardoor minder energie gebruiken.
Vanuit de industrie en overheid wordt ook deelgenomen aan het programma. Dat zijn niet alleen partners uit de regio. Het programma maakt deel uit van LEAP (Lower Energy Acceleration Program) van de Amsterdam Economic Board. Naast diverse industriële partners zoals Deerns en Alliander werkt het programma ook samen met diverse spinoffs binnen de universiteit en andere kennisinstellingen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee