Overslaan en naar de inhoud gaan

‘SURF-netwerk klaar voor de toekomst’

SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland, heeft de migratie van de optische laag van het vernieuwde SURFnet-netwerk afgerond. Met de nieuwe flexibele architectuur van het netwerk is eventuele implementatie van nieuwe innovaties eenvoudig en kan de organisatie naar eigen zeggen eenvoudiger mee-evolueren in de toekomst.
© Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

De organisatie begon medio 2017 met het vervangen van de optische laag van het vaste netwerk en heeft deze fase dus nu afgerond. In januari start de tweede fase van het ‘netwerk van de toekomst’, dan wordt de servicelaag vervangen. De totale migratie moet in 2021 volledig afgerond zijn.

De transportcapaciteit per golflengte van het SURF-netwerk wordt standaard 100 Gbit/s en een uitbreiding naar 400 Gbit/s is volgens de organisatie direct mogelijk. De flexibiliteit van het netwerk is onder mogelijk door de manier waarop het netwerk data transporteert: via programmeerbare bandbreedte en richting van de golflengtes. Mede om die reden behoort het SURFnet-netwerk wereldwijd tot de meest geavanceerde vaste netwerken voor onderzoek en onderwijs. Op het netwerk zijn ruim 180 Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen aangesloten.

Flexibele architectuur

Het SURFnet-netwerk bestaat uit twee lagen: de optische laag en de servicelaag, en beide worden dus vernieuwd. De optische laag is verantwoordelijk voor het belichten van de glasvezels en levert transportfunctionaliteit aan de servicelaag. 

Het netwerk wordt opgebouwd volgens een zogeheten 'flexibele architectuur'. Dit maakt volgens SURF dat wijzigingen eenvoudig en snel kunnen worden doorgevoerd doorgevoerd door automatisering, netwerkfunctievirtualisatie en de ontkoppeling van hardware en software.

Hoge eisen

Volgens SURF stellen studenten en wetenschappers steeds hogere eisen aan hun netwerk, mede doordat de vraag naar extra bandbreedte, betrouwbaarheid, veiligheid, diensten en functionaliteiten blijft toenemen ,wat voor de organisatie reden is voor de aanleg van het nieuwe flexibele netwerk. 

“Optische netwerktechnologie is een vak apart, waar telkens weer de grenzen van de natuurwetten worden opgezocht om vele terabits aan informatie per seconde door een enkele glasvezel te kunnen transporteren. Reflectieverschijnselen, demping door slechte lassen en vuile vingers op connectoren zijn uitdagingen die SURF heeft moeten opsporen en verhelpen om de bestaande verbindingen goed te migreren naar het nieuwe platform”, aldus Ruben van den Brink, afdelingsmanager netwerken bij SURF. “Ik ben heel erg trots op onze mensen, die dankzij hun ongelooflijke vakkennis en doorzettingsvermogen de migratie hebben uitgevoerd met een minimum aan verstoringen op het productienetwerk. Het nieuwe, programmeerbare optische netwerk van SURF heeft meer capaciteit, kan automatisch verbindingen herstellen en is daarmee klaar voor de toekomst!”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in