Overslaan en naar de inhoud gaan

Taiwan beperkt Rusland tot antieke 25MHz-chips

De Taiwanese overheid legt de export van chips naar Rusland en Belarus (Wit-Rusland) aan banden. De beperkingen voor uitvoer van chips naar die twee landen gelden voor chips met een kloksnelheid boven de 25MHz. Maar er zijn nog andere, technische grenzen die nu gelden vanuit Taiwan.
Moskou - smartphones
© Shutterstock
Shutterstock

De 'limiet' van 25MHz betekent wat inkoop door Rusland en Belarus betreft in wezen een terugkeer naar processorvermogen van de jaren tachtig, schrijft The Register. De kloksnelheid van 25MHz werd toen gehaald door de topmodellen van Intels 386-processor en door de daarna uitgekomen 486-generatie. De latere Pentium-processors begonnen vanaf 60MHz.

Nintendo 3DS, PlayStation 2

Taiwan heeft zijn exportbeperkingen voor high-tech vorige week aangekondigd. Het ministerie van Economische Zaken in dat Aziatische land verbiedt dus de verkoop van moderne chips aan het land van Vladimir Poetin en het land van zijn bondgenoot Aleksandr Loekasjenko. Belarus wordt meegenomen in deze sancties omdat het land mogelijk chips kan 'doorgeven' aan Rusland, om zo de sancties te omzeilen, zo heeft de Taiwanese overheid aangegeven.

Naast chips sneller dan een antieke 25MHz omvat de lijst van het Taiwanese ministerie nog wat specifieke eigenschappen van chips die niet langer geleverd mogen worden. Dit betreft dan chips met een externe interconnectie die een datadoorvoersnelheid van 2,5 megabyte per seconde of meer aankan. Ook zijn chips verboden met een rekenvermogen van 5 gigaflops of meer. Dit zou dan net boven het piekprestatieniveau van een Nintendo 3DS zijn, rekent TechSpot voor. En iets onder het piekvermogen van de PlayStation 2 (uit 2000), stipt TomsHardware aan.

Plus tech voor chipproductie

Verder verbiedt Taiwan nu Russische en Wit-Russische aankoop van chips met een rekenkundige 'bandbreedte' (ALU, arithmetic logic unit) van meer dan 32-bit. En chips met meer dan 144 pins voor verbindingen met sockets en moederborden. Naast dit afkappen van productleveringen, van chips die bijvoorbeeld ook in militair materiaal dienst kunnen doen, heeft Taiwan ook technologie voor chipproductie in de ban gedaan voor de twee omstreden landen.

Rusland heeft eerder al aangekondigd eigen chips te willen gaan maken. Het heeft daarvoor echter wel buitenlandse technologie nodig, die grotendeels Westers is (vooral qua intellectueel eigendom). Terwijl productieland China veel van de wereldwijde chipvoorraden fabriceert, is Taiwan groter wat de productie van moderne chips betreft. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hekelt de chipban van Taiwan. China is niet bepaald voluit meegegaan in internationale sancties tegen Rusland. Verder beschouwt de communistische regering van president Xi Jinping de eilandstaat Taiwan als een afvallige provincie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in