Windows 7 lonkt achter de horizon van Vista
Vista’s voorganger Windows XP houdt intussen dapper stand. In december was deze in december 2001 geïntroduceerde versie goed voor 89,8 procent van de Windows-pc’s, zelfs nog een fractie meer dan de 89,5 procent aan het begin van 2007.
Het verouderde Windows 2000 is wel duidelijk op de terugtocht. In de loop van vorig jaar slonk het aandeel van 9,1 naar 3 procent. Dit besturingssysteem verkeert in de periode van ‘verlengde ondersteuning’, zodat bedrijven binnen afzienbare tijd in de kou komen te staan als ze niet naar een nieuwere versie migreren. Uit de cijfers valt overigens niet af te leiden of gebruikers van ‘Win2K’ rechtstreeks naar Vista migreerden of voor XP hebben gekozen.
Als het huidige trage migratietempo van Windows Vista aanhoudt, zullen veel bedrijven nog steeds met Windows XP werken tegen de tijd dat Microsoft met Vista-opvolger Windows 7 op de proppen komt. Gesteld althans dat het bedrijf zijn toezegging nakomt om weer op een productvernieuwingscyclus van drie jaar te geraken, wat met Vista uitliep naar vijf jaar. Microsoft heeft onlangs de Amerikaanse antitrustautoriteiten al een ‘build’ van Windows 7 ter beoordeling voorgelegd. Dat wijst erop dat de ontwikkeling al vrij ver is gevorderd. Het is daarom niet onaannemelijk dat de opvolger van Vista volgens plan in 2010 op de markt komt.
Het begint er volgens Forrester op te lijken dat veel bedrijven Vista volledig links laten liggen en meteen van Windows XP op Windows 7 zullen overgaan. “Dat duwt Vista dezelfde kant op als Windows Millennium”, stelt analist Thomas Mendel met een verwijzing naar de nauwelijks aangeslagen ME-versie die Windows 98 moest opvolgen. Een lichtpuntje voor Microsoft is dat bijna de helft van de ondervraagde ondernemingen nu plannen heeft om Vista uit te rollen. Eind 2008 zal 32 procent daarmee een begin hebben gemaakt. Nog eens 17 procent denkt er in 2009 of later aan toe te komen.
Alle versies bijeengenomen daalde het aandeel van Windows op de bedrijfsdesktop in een jaar van 98,6 naar 94,9 procent. De daling kwam vooral ten goede aan Mac OS van Apple, dat een sprong voorwaarts maakte van 1,2 naar 4,2 procent. Ondanks de opmars van Apple concludeert Forrester Research dat “Macs genegeerd kunnen worden, behalve voor zakelijke nichetoepassingen”. De aanwas in bedrijven blijft beperkt tot enthousiastelingen en kleine werkgroepen. IT-afdelingen hunkeren naar standaardisatie en Macs passen niet in dat streven.
Met de laatste variant van de webbrowser Internet Explorer (IE) is het niet veel beter gesteld dan met Windows Vista. Begin 2007 was 10 procent van de beroepsmatige internetters overgestapt van oudere versies op Internet Explorer 7 en werkte 89,6 procent nog met IE 6.0. Hoewel Microsoft fors heeft ingezet op het over de streep halen van de internetgebruikers met promotieacties en ondanks het ‘met de paplepel ingieten’ van updates, blijven bedrijven terughoudend. Eind 2007 zat pas 30 procent van de beroepsmatige IE-gebruikers op de nieuwste browservariant van Microsoft.
Met de opvolger IE 8 in de coulissen SEnD de bèta daarvan is al uitgebracht SEnD kunnen bedrijven die nu nog geen concrete plannen hebben met IE 7 beter een grootscheepse omschakeling op versie 8 overwegen, adviseert Mendel. Het grootste probleem is dat veel bedrijfsapplicaties nog niet klaar zijn voor IE 7, danwel dat bedrijven gewoon geen tijd hebben om alle applicaties die ze moeten upgraden ook daadwerkelijk te upgraden. Dat impliceert dat ook de overstap op IE 8 nog wel even op zich kan laten wachten.
Wat de pijn kan verzachten is dat Microsoft heeft beloofd zich met versie 8 te conformeren aan webstandaards. De eigen interpretatie daarvan kon bij versie 7 voor problemen zorgen, al hielden veel websitebouwers wel rekening met deze afwijkingen, waardoor deze browser toch een de facto standaard is geworden.
/g.kelfkens@sdu.nl